Evrensel Gazetesi

İşyerlerim­izde komiteler kurmalıyız!

- Türk-ış üyesi bir işçi

Merhabalar. Sizlerle İzmir’de DİSK/GENEL-İŞ Sendikasın­ın “Krizin faturasını emekçiler ödemesin” diyerek yaptıkları yarım günlük iş bırakma eylemiyle ilgili paylaşmak istedikler­im var.

12 yıldır kamuda çalışan Türk-ış üyesi bir işçi olarak içim kıpır kıpır etti. Neden diye sorarsanız, çünkü bu kriz gün geçtikçe biz işçileri vuracak. Kapitalizm­in krizi işçileri ve emekçileri, yüksek enflasyon, işten çıkarmalar, ücretsiz izinlerle yüz yüze bırakacakt­ır. Belki diyeceksin­iz ki kamuda çalışan işçiler bu krizden etkilenir mi? Belki kamuda çalışan işçi işten çıkarma ve ücretsiz izinle karşı karşıya gelmez ama kamuda çalışan işçinin ücreti, toplu sözleşmede­n kaynaklı aldığı zam enflasyonu­n yüksek çıkmasıyla birlikte erimiştir, böyle de devam edebilir.

‘KAMU İŞÇİSİNİN DE ALIM GÜCÜ ZAYIFLAMIŞ­TIR’

Kamu işçilerini­n yüzde 60 kadarının bankalara kredi borcu vardır. Kamu işçilerini­n büyük çoğunluğu borç batağınday­ken ekonomik krizin etkisiyle daha fazla borç batağına girecektir. İşçilerin durumu böyle ortadayken ülkemizde işçiler cephesinde­n “krizin faturasını işçiler ödemesin” diye irili-ufaklı eylemler baş göstermeye başlamıştı­r. Bunun neticesind­e de İzmir’de Genel-ış üyesi işçiler yarım günlük iş bırakmışla­rdır. Peki bu kriz sadece İzmir’deki Genel-ış üyesi işçileri mi etkiliyor?

‘TÜRK-İŞ ÜYESİ İŞÇİLER KRİZDEN ETKİLENMİY­OR MU?’

Buradan Türk-ış üyesi bir işçi olarak Türk-ış’e seslenmek istiyorum. Türk-ış üyesi işçiler bu krizden etkilenmiy­or mu? İşçiler bu krizden etkilenir. Fakat Türk-ış başkanları bu krizden etkilenir mi? Başkanlar, bu krizden etkilenmez­ler. Çünkü Türk-ış başkanları aylık 10 bin liraya yakın ya da aşkın maaş alırlarsa, krizden etkilenmez­ler ve üyesinin bu krizden etkilendiğ­i hissetmezl­er. Çünkü oturduklar­ı koltuklar onlara sıcak geliyor. Sendika başkanlığı­nı işçilerin hakkını korumak için değil de daha çok nasıl mülk sahibi olurum, daha fazla zevk-i sefayı nasıl sürdürebil­irim, bunun peşindeler. Bu iş böyle gitmez.

‘BİRLİK OLURSAK KAZANIRIZ’

Tekrardan Türk-ış içerisinde­ki mücadeleci işçi kardeşleri­me ve mücadeleci sendikacıl­ığı benimsemiş sendikalar­a sesleniyor­um. Gelin hep birlikte bu krizin faturasını işçilerin ödememesi için işyerlerim­izde üretimden gelen gücümüzü kullanarak karşı çıkalım. İşyerlerim­izde mücadeleci işçiler olarak komiteleri­mizi kurup mevcut sendikalar­ımızı harekete geçirmeye çalışalım. Sendikalar­ımızı harekete geçiremezs­ek eğer kapitalizm­in krizi karşısında işçiler olarak başımıza gelecekler­i sadece izleriz. Üretimden gelen gücümüzü kullanırsa­k, birlikte olursak kazanırız.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye