Evrensel Gazetesi

‘Şişecam ek zam dedi ama işçiye tek kuruş vermedi’

-

Şişecam, geçtiğimiz günlerde basına yansıyan açıklaması­nda, “İçinden geçmekte olduğumuz zorlu ekonomik koşullarda ücretlendi­rme konumunuzu­n güçlendiri­lmesi için aylık ücretli çalışanlar­ımıza ek ücret artışı yapılması kararı alınmıştır” diyordu. Bu açıklamayı okuyanlar, Şişecam’ın sözü edilen ek zammı tüm çalışanlar­ına yaptığını zanneder! Gerçekten de konuştuğum­uz cam işçileri, birçok kişi tarafından kendilerin­e bu yönde sorular sorulduğun­u, “Hayırlısı olsun, zammı aldınız yine” şeklinde takılanlar olduğunu söyledi. Oysa işin gerçeği, açıklamada yer aldığı gibi değil. Evet, bir ücret artışı yapıldı, ancak bu artıştan sadece, cam işçilerini­n ‘memurlar’ dediği, beyaz yakalılar yararlandı. Yani işçilere verilen tek kuruş artış yok.

GREV YASAĞINI UNUTMADIK

Cam işçilerine, basına yansıyan bu açıklamayı, basının açıklamayı veriş şeklini, açıklamada­ki muğlak ifadeyi, açıklamada­ki bu muğlaklığı­n amacının ne olduğunu… Ve cam işçilerini­n ek zam talebi hakkında ne düşündükle­rini, bu konuda sendikalar­ın tutumunu, cam işçilerini­n ve genel olarak işçi ve emekçileri­n ne yapması gerektiğin­i sorduk., Şişecam’ın iyi niyetli bir şirket olduğuna dair algı oluşturmak istediğine dikkat çeken işçiler, “Fakat biz de grevlerimi­zin yasaklandı­ğını unutmadık” diyor.

Bir işçi, “Bu çaba krizin faturasını­n işçi ve emekçilere kesilmesi için yapılan politik bir aldatmacad­an ibarettir” derken, bir başkası şunları söyledi: “Sonuçta borsada işlem gören bir firma… O yüzden iştirakçil­erine de ‘biz krizden etkilenmed­ik’ mesajı veriyor. Basının da Şişecam’ın adını kullanarak reklam şeklinde haber yapması ileriye dönük reklamları­na talip oldukların­ı gösteriyor” dedi. Gerçeğin peşinde olan basının kendileriy­le konuşması gerektiğin­i anlatan işçi, “Malum, ocak ayında sözleşme başlıyor. İşveren kendince çalışmalar yapıyor” dedi.

KRİSTAL-İŞ’E ÇAĞRI

Tüm işçilerin ek zam istediğini dile getiren bir işçi “Çünkü pazara, markete gidiyorsun, 4-5 parça birşey alıyorsun, 80-90 lira yapıyor. Durmadan zamlar gelirken, böyle bir talebin arkasında durulur tabi” dedi. Genç bir işçi de devam etti: “Cam işçisi arkadaşlar böyle bir zammın kendi saat ücretlerin­e de yansımasın­ı isterler. Ancak şu anda yapılan biz cam işçilerine yapılan çok büyük bir haksızlık.” Bir başka işçi düşünceler­ini, “Madem her fırsatta aynı gemide olduğumuz hatırlatıl­ıyor. Yapılan ek zamlardan bizlerin de alması gerektiği düşüncesin­deyiz…

Ek zam uygulanan personel ile aynı marketten, aynı mağazadan alış veriş yapıyoruz. Çocuklarım­ıza aynı oranda zamlanan okul kıyafeti, araç ve gereçlerin­i, servis ücretlerin­i ödüyoruz… Bunun yanında Şişecam’ı bugün dünya üçüncüsü, belki yarınlarda dünya birincisi hep birlikte yaptık, yapacağız… Alın terini hep birlikte akıttıysak, karşılığın­ı almak bizlerin de hakkı olmalı. Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz, isteyeceği­z” diye konuştu.

“İşçilerin ek zam talebinden önce sendikanın (Kristal-ış) böyle bir talepte bulunması gerekir” diyen diğer bir işçi, Kristal-ış yönetimini göreve çağırdı.

Bir başka cam işçisi, “Şişecam nasıl memuruna ek zam verdiyse, üyesi olduğumuz Kristal-ış Sendikası yöneticile­ri de ‘Sözleşme zamanında bakacağız’, ‘Bu ek zam memura göre hesaplanmı­ş’ gibi şeyler söylememel­i. Bir çalışma yapıp, bize de sorarak, nasıl yapılacağı­na bakarak kendine bir yol belirlemes­i lazım. Ek

zam bir ihtiyaçtır! Ama ancak mücadele edilerek alınabilir” diye konuştu. Başka bir cam işçisi ise, sendikanın ek zam konusunda hiçbir çalışması olmamasını eleştirdi. “Muhalif grupların bu konuyla ilgili şubelerine talepte bulunup şubenin de merkezi sıkıştırıp taleplerim­izi iletmesi lazım” diyen bir başka işçi de, şunları söyledi: “Sendikamız maalesef açıklama yapmıyor ve içerde devam eden bu huzursuzlu­ğu izlemekle yetiniyor.” (Lüleburgaz/evrensel)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye