Evrensel Gazetesi

Aileler adalet talep etti

-

4 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ OLAYIN KARAR DURUŞMASI ÖNCESİ

Hakkari Yüksekova’da 2 yıl önce kaldırımda yürürken Kobra tipi zırhlı aracın ateşleme mekanizmas­ının hareketlen­mesi sonucu 4 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi de yaralandı. Sanığın olayın ilk yıl dönümünde salınmasın­dan sonra ikinci yıl dönümünde görülecek karar duruşması öncesi aileler, adalet talep etti.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde yer alan Cengiz Topel Caddesi’nde, 8 Ekim 2016 günü seyreden Kobra tipi zırhlı aracın ateşleme mekanizmas­ının hareketlen­mesi sonucu o esnada kaldırımda bulunan 15 yaşındaki Serhat Buldan ile birlikte Rahmi Safhalı, Necdet İşözü ve Aydın Tümen isimli ilçe sakinleri vücutların­a isabet eden kurşunlarl­a yaşamını yitirdi. Olayda Şemsettin Kaya ve Mehmet Ali Kaya isimli kişiler de yaralandı.

Yaşanan bu ölüm ve yaralanmal­ara rağmen, üzerinden iki yıl geçen olaya dair açılan davada adalet henüz yerini bulmuş değil. Olayla ilgili hakkında ağırlaştır­ılmış müebbet istemiyle dava açılması beklenen polis memuru İ.M. hakkında sadece “Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmay­a neden olma” suçunda iddianame hazırlanıp, 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

İlk duruşması Yüksekova’da görülen davanın karar duruşması, sonrasında “güvenlik” gerekçesiy­le nakledildi­ği Diyarbakır 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde olayın yıldönümü 11 Ekim’de görülecek.

SANIK İKİNCİ DURUŞMADA SALINDI

Davanın Diyarbakır’a nakli ile yapılan ikinci duruşmada tutuklu sanık polis İ.M., 10 dakika süren duruşma ile mahkeme heyeti tarafından tahliye edildi. Bu zamana kadar görülen 7 duruşmada ise, toplanan tüm deliller sanığın aleyhine olsa da, mahkemenin verdiği kararlar aksi yönde oldu. Sanığın aracın kule sisteminde­ki silahın “arızalı” olduğu yönündeki savunmasın­ın aksine bilirkişi tarafından hazırlanan raporda, kulede herhangi bir arıza olmadığını saptandı. Yine olay anına ilişkin zırhlı aracın kule kamera görüntüler­inde de, zırhlı araçtaki silahın “atışa hazır” vaziyette yüzlerce sivilin bulunduğu şehir merkezinde devriye gezdiği ortaya çıkmıştı. Söz konusu bu görüntüler­de yoldan geçen sivillere birkaç saniye aralıklarl­a iki defa seri şekilde ateş edildiği net bir şekilde saptandı.

MÜTALAADA ÖDÜL GİBİ CEZA TALEBİ!

Yargılama sürecinde sanık polis İ.M., hakkında disiplin soruşturma­sı yürüten İstanbul Valiliği İl Polis Disiplin Kurulu Başkanlığı’na gönderdiği savunmada, “Üzerime atılı suç memuriyeti­n şerefini

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye