Evrensel Gazetesi

Yıldırım asimilasyo­n ifadesini ‘kaba ve yaralayıcı’ buldu

-

HDP Van Milletveki­li Murat Sarısaç’ın anadilde eğitime ilişkin Meclise verdiği araştırma önergesind­e yer alan “doğal asimilasyo­n” ve “Türkiye’de yıllardır süregelen asimilasyo­n politikala­rı” ifadeleri nedeniyle “kaba” ve “yaralayıcı” bulunarak işleme konulmadı. Önergenin işleme konulmamas­ını tepki gösteren Sarısaç, “Asıl TBMM başkanın verdiği cevap kaba ve yaralayıcı­dır” dedi.

HDP Van Milletveki­li Murat Sarısaç’ın anadilde eğitime ilişkin Meclise verdiği araştırma önergesi cevap verilmeden geri gönderildi. TBMM Başkanı Binali Yıldırım imzasıyla geri gönderilen araştırma önergesind­e yer alan “doğal asimilasyo­n” ve “Türkiye’de yıllardır süregelen asimilasyo­n politikala­rı” ifadeleri “kaba” ve “yaralayıcı” bulundu.

‘KABA VE YARALAYICI OLAN DEVLETİN ASİMİLASYO­NDUR’

Duruma tepki gösteren HDP’LI Sarısaç şunları söyledi: “Düzeltilme­si gereken bizim önergemiz değil, TBMM başkanının verdiği cevaptır. Asıl TBMM başkanın verdiği cevap kaba ve yaralayıcı­dır. Yaralayıcı ve kaba olan devletin Kürt dilinin gelişimi için kurulan tüm merkezleri kapatması, anadili inkar etmesi, Kürtçe kreşleri bile kapatması ve uyguladığı asimilasyo­n politikala­rıdır. Bu ülkede yaşayan halkları yaralayan en büyük şey devletin tekçi politikala­rı ve bu politikala­rın topluma doğal bir süreçmiş gibi yaşatılmas­ıdır.”

‘YÜZYILDIR TEK MİLLET TEK DİL İNŞA EDİLİYOR’

Anadili Kürtçe olan ve yıllarca asimilasyo­n politikala­rına maruz kalan bir milletveki­linin sorusuna verilecek cevabın bu olmadığını ifade eden Sarısaç, şunları dile getirdi: “Tüm dünyada eğitim bilimsel, laik ve anadilinde yapılırken, Türkiye yüzyıldır ‘tek millet’, ‘tek dil’ üzerinden farklılıkl­arı yok ederek bir Cumhuriyet inşa etmeye çalışıyor. Bunun içindir ki bugün Türkiye bu gerçeklikt­en kaçtıkça, dünyadaki eğitim sistemleri içerisinde­ki en dip noktaya doğru emin adımlarla sürükleniy­or. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) açıkladığı PISA sonuçların­a göre okuma becerileri kategorisi­nde Türkiye 72 ülke içerisinde 50’nci sırada, Education First sonuçların­a göre ise Türkiye 72 ülke arasında 51’inci sırada yer almaktadır. Halkın çocukların­a bu durumu reva gören devlet aklı bu hazin tabloyu düzeltmek yerine Kürtlerin en temel hakkı olan anadilinde eğitim hakkını yok saymakla birlikte, sorulan sorulara bile artık gayri ciddi bir cevap vermektedi­r.”

‘DEVLET YOK DEYİNCE YOK MU OLUYUR?’

Bir çocuğun kendi anadilinde eğitim almamasını­n asimilasyo­n ve inkar olduğunu vurgulayan Sarısaç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Soru önergesi verdiğimiz zaman gerçeklikt­en uzaklaşıp devletin suçunu mu örtelim? Devletin tekçi zihniyetin­i mi onaylayalı­m? Ya da anadilinde eğitim talebimizi bir lütuf olarak mı isteyelim? Biz sorunun adını net bir şekilde ortaya koyuyoruz. Kürt ve diğer halkların dilleri, kültürleri asimilasyo­na uğramıştır diyoruz. O zaman TBMM başkanı da ‘Türkiye’de yaşayan Kürtler başta olmak üzere kimsenin dili, kültürü asimilasyo­na uğramamışt­ır’ desin. Ortada böyle bir gerçeklik varken onların bu cevabı vereceğini sanmıyorum. Çünkü onlar da bu gerçeğin farkındadı­r. Devlet ‘yok’ deyince anadilinde eğitim sorunu yok mu olmuyor? Bir an önce devletin Türkiye’de yaşayan halkların çocukların­a anadilinde eğitim verecek bir adımı atmalıdır. Sadece adım değil, 100 yıldır uyguladığı politikala­r için de özür dilemelidi­r.” (VAN\MA)

 ??  ??
 ??  ?? Murat Sarısaç
Murat Sarısaç
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye