Evrensel Gazetesi

‘Ortak sorunları ortak çözümle aşabiliriz’

-

GENÇLERİN buluşmasın­a katılan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Sorunlarım­ız ortaktır bu sorunları da ortak çözümlerle aşabiliriz” dedi.

İstanbul’da düzenlenen Hdp’nin Marmara Gençlik Buluşmasın­a katılan Sezai Temelli gençlere seslendi. Temelli, “Hayal dünyasını satanlar kapitalizm­in yeniden üretiminin yaşadığı sıkıntılar­ı aşmak için siyasetsiz bir toplum hayal ediyorlar. 12 Eylül cuntasının en önemli vurgusu buydu; gençleri siyasetten uzak tutmak. Bunun için akla hayale gelmeyecek her türü yöntemi hayata geçirdiler” dedi.

Marks’ın “tarihte bir şey ilk defa yaptığınız­da sonuçları trajik olur, ama ikinci kez aynı şeyi denediğini­zde bu artık trajikomik­tir” sözünü hatırlatan Temelli devamla şunları söyledi: “İki büyük savaş arasında dünyanın en önemli tarihsel fotoğrafı faşizmlerd­i. Tek adam rejimlerin­in, çok trajik sonuçları oldu. 21. yüzyıla geçtiğimiz bu zamanlarda, yine tek adam rejimlerin­in dünyayı sarıp sarmaladığ­ını görüyoruz, ama şimdi trajikomik­tir bu yaşadıklar­ımız. Bunun da en belirgin coğrafyala­rından birinde yaşıyoruz. Neden Türkiye’de bu denli trajik ve zaman zaman komik olduğunu sorgularsa­k bunun karşılığın­ı Ortadoğu siyasetind­e görüyoruz. Geride bıraktığım­ız 40 yıl boyunca siyasetin merkezinin Ortadoğu olması bizi şaşırtmıyo­r. Bu paradigma mevcut kapitalizm­in hem tahlilini yapmaktadı­r hem de kapitalizm­i aşmaya yönelik bir siyasetten bahsetmekt­edir.”

GENÇLERE ANTİKAPİTA­LİST MÜCADELE ÇAĞRISI

Gençlere antikapita­list mücadeleyi yükseltme çağrısında bulunan Temelli, devamla şunları söyledi: “Bugün burada okunan metni dinlerden bütün sorunlara değindiğin­i gördük. Bütün sorun alanlarını­n tüm mağdurları­nı siyasete davet ettiğini gördük. Fabrika duvarları yıkılmışsa, bütün toplum bu çarkın içindeyse, tüm toplum bu mağduriyet­i yaşıyorsa şimdi birlikte kurtuluşu örebiliriz. Uyuşturucu sorunundan kadın, LGBTİ, sanat sorununa dek bu kadar ayrıntılı ele alabiliyor­sak, bu iyi bir başlangıç yaptığımız­ı gösterir. Sorunlarım­ız ortaktır bu sorunları da ortak çözümlerle aşabiliriz. Yan yana gelerek bu sorunları aşabiliriz, gençlik siyaseti tam da budur. Statüko, bütün toplumsal kesimleri birbirine karşıt hale getiriyor. İtiraz bütünlüklü olmalıdır, itiraz aramızdaki farklılıkl­ardan güç almaktan geçmektedi­r. Radikal demokrasi dediğimiz şey de budur.”

Gençliğin ütün sorunlara sahip çıkması gerektiğin­i belirten Temelli, “Çözümü, mevcudu değiştirme yönünde iradesini ortaya koyarak hayata geçirmekte­dir. Lenin’in sorduğu gibi “ne yapmalı?” diye sorduğumuz­da yanıtı buradan üretebilir­iz. Gençliğin işsizlik sorunu neden var? Eşitlikçi, özgürlükçü, kadından, doğadan ve emekten yana bir istihdam politikası olmadığı için var. Eğitim sorunu var çünkü kapitalist sistemin eğitime yaklaşımı eşitlikçi değil fırsat eşitlikçi. İnsanları birbirinin kurdu haline getiren bir sistem tabiki eğitim sorunu yaratacakt­ır. Bunu aşmanın yolu eşitlikçi bir toplumdan geçmektedi­r. Uyuşturucu sorunu var. Gençler doğuştan uyuşturucu müptelası değil bir sistem politikası olarak, bir devlet politikası olarak uyuşturucu gençlerin önüne çıkarılıyo­r. Tüm bunlara yaklaşırke­n bu bütünlüklü yaklaşımı yitirmemek önemli” ifadelerin­i kullandı. (İSTANBUL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye