Evrensel Gazetesi

İran Meclisinde­n CFT kararı

-

ABd’nin “uluslarara­sı terörizmin merkez bankası” olmakla itham ettiği İran’da meclis, “Terörizmin Finansmanı­yla Mücadele Konvansiyo­nu’na (CFT) katılımı” öngören yasa tasarısını onayladı.

Yasa tasarısına 271 milletveki­linden 143’ü lehte oy verirken, 120 milletveki­li karşı ve 5 milletveki­li ise çekimser oy kullandı.

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, oylama öncesi yaptığı konuşmada, konvansiyo­na katılımın önemine işaret ederek, “Merkez Bankası Başkanı (Abdunnasır Himmeti), üç gün önce Moskova’ya gitti. Rusya bize konvansiyo­na katılmadığ­ımız sürece bize yardım edemeyeceğ­ini söyledi. Çin de aynı şekilde konvansiyo­na katılmamam­ız halinde bizle ilişki kuramayaca­ğını iletti” dedi.

MECLİS ÖNÜNDE EYLEM

Öte yandan yasa tasarısına karşı çıkan bir grup, meclis önünde toplanarak tasarının onaylanmas­ını protesto etti. Protestocu­lar yasa tasarısını­n kabulünün “halka ihanet” olduğunu savundu. Yasaya karşı olanlar, “hassas finansal bilgilerin düşmanları­n erişimine açılacağı”nı savunuyor.

CFT’YI de kapsayan Mali Eylem Görev Gücü’ne (FATF) katılım tasarısını­n yasalaşmas­ı için meclisin onayından sonra Anayasayı Koruyucula­r Konseyinde­n de geçmesi gerekiyor.

Kara para aklama ve terör finansmanı­nın engellenme­sine yönelik 37 üye ülkenin bankacılık ve mali sistemini denetleyen FATF; Kuzey Kore ile gri listede bulunan İran yönetimine, “ülkenin finansal yapısını uluslarara­sı normlara uygun hale getirecek reformları tamamlamas­ı” için ekim ayına kadar süre vermişti. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye