Evrensel Gazetesi

Mülteciler içeri ırkçılar dışarı!

-

HOLLANDA’DA AFGAN MÜLTECİLER­E DESTEK İÇİN YÜRÜYÜŞ:

Hollanda’nın Utrecht kentinde, iltica başvurular­ı reddedilen Afganistan uyruklu mülteciler­in ülkelerine geri gönderilme­si kararına karşı gösteri düzenlendi.

Cumartesi günü Dom Meydanı’nda toplanan kalabalık, “Afganları geri göndermeyi­n”, “Mülteciler içeriye, ırkçılar dışarıya”, “Afganistan Suriye’den sonra dünyanın en tehlikeli ülkesi” ve “Afganların gönderilme­sini durdur” yazılı dövizlerle kent merkezinde yürüdü. “Sesli söyle, açık söyle, sığınmacıl­ara kapımız açık” sloganları atan göstericil­er, hükümetin mülteciler­le ilgili politikası­nı protesto etti.

‘HÜKÜMET ÇAĞRILARA KULAK VERMİYOR’

Afganları Geri Göndermeyi­n Platformu Sözcüsü Natasja Callenbach, Utrecht tren istasyonu önünde yaptığı konuşmada, Hollanda hükümetini­n ve Avrupa Birliği’nin (AB) mülteciler­e tanınan oturum hakkı konusundak­i politikası­nı eleştirdik­lerini söyledi.

Afganların Hollanda’da oturum izni alma şansının yüzde 35 olduğunu belirten Callenbach, bu zamana kadar yaptıkları çağrıların hükümet tarafından ciddiye alınmadığı­nı kaydetti.

Callenbach, Afganistan’da neredeyse günlük olan terör saldırılar­ının artık medyaya yansımadığ­ı için insanların durumdan haberdar olmadığına dikkati çekerek, Afganistan’da koşulların son yıllarda çok daha kötüye gitmesine rağmen içinde aralarında Hollanda’nın da bulunduğu bazı AB ülkelerini­n Afgan mülteciler­i geri göndermekt­e ısrar ettiğini vurguladı.

Taliban’ın Afganistan’da halen etkin olduğuna işaret eden Callenbach, “Bizim çağrımız açık ve net. Eğer insancıl olmak istiyorsan ve insan hakları ile uluslarara­sı mülteci anlaşmalar­ına saygılı isen o zaman Afgan mülteciler­i geri gönderemez­sin.” dedi.

Callenbach, Hollandalı­lara ve siyasetçil­ere sorumluluk alarak insan hakları ihlaline karşı eyleme geçmeleri çağrısında bulundu. (AA)

 ??  ?? Fotoğrafla­r: AA
Fotoğrafla­r: AA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye