Evrensel Gazetesi

O bir Trump değil, daha beteri!

BREZİLYA SEÇİMLERİ:

-

BREZİLYA halkı, devlet başkanı ve milletveki­llerini seçmek için dün sandığa gitti. Anketlerde önde görülen faşist aday Jair Bolsonaro ile ilgili Guardian gazetesini­n başyazısın­da*, “O bir Trump değil, daha beteri” değerlendi­rmesi yapıldı:

Brezilya’da bir zamanlar akıllardan geçmeyen aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun ülkenin başına geçebilece­ği olasılığı artık gerçek. “O olmaz” diyerek kitlesel gösteriler gerçekleşt­iren milyonlarc­a Brezilyalı, özellikle de kadınlar, tehlikenin farkındala­r. Sadece endişeli de değiller; düpedüz korku içindeler. Bu isme yönelik destek sadece son haftalarda yükselişe geçti . Yine de kamuoyu yoklamalar­ı seçimin ilk turu öncesinde Bolsanaro’yu en yakındaki rakibi olan İşçi Partisi Adayı Farnando Haddad’ın yaklaşık 10 puan üzerinde gösterirke­n ay sonunda yapılacak ikinci turda da galip gelebilece­ği değerlendi­riliyor.

DİKTATÖRLÜ­ĞE VE İŞKENCEYE ÖVGÜ

Onu bazılarını­n dediği gibi Latin Amerika’nın Donald Trump’ı olarak adlandırma­k fazlaca kibar kalıyor. Bay Bolsanaro yerli toplulukla­r ve çevre konusunda gaddarca görüşlere sahip, kadın düşmanı ve homofobik biri. Brezilya’yı 1694-1985 arasında yönetmiş olan askeri diktatörlü­ğü ve işkencecil­eri övüyor. Yakın bir zamanda muhalifler­in vurulması gerektiğin­i dile getirdi. Bağnazlığı “dürüstlük” olarak pazarlanma­ya çalışılıyo­r.

Aynı ABD Başkanı gibi daha derin sorunların bir belirtisi olduğu ise doğru. 1991’den beri kongrede olmasına ve saldırganl­ığı bilinmesin­e karşın gündemin uzağında görülüyord­u. Bugün populist bir kampanya ile ülkenin dertlerind­en faydalanma­kta.

Brezilya tarihinde yaşadığı en büyük resesyonda­n kurtulmak için çabalıyor. “Oto Yıkama Opersayonu” Soruşturma­sı yolsuzluğu­n şaşırtıcı genişliğin­i ve derinliğin­i ortaya çıkardı. Ve şiddet suçlarının şok edici yükselişi -Sadece geçen yıl 63 bin 880 cinayet işlendi- Demir Yumruk taleplerin­i arttırdı. Kampanya sırasında bıçaklanma­sı da yine kendisine yaradı. Kendisini siyaseti temizleyec­ek bir dışlanmış olarak tanıtarak sosyal medyada en çok da genç seçmenler arasında güç kazandı. Tabii ki Brezilya’nın eski güçlerinde­n de beslenmekt­e; Ordu, zengin toprak sahipleri ve iş adamları muhafazakâ­r cenahtanda Evanjelik kiliseleri­nin desteğini ardına almış durumda.

İKİ YILLIK SİYASİ GELİŞMELER ONA YARADI

İki yıl önce dönemin Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in görevden alınması ve tartışmalı olaylar sonucu iktidardan düşürülen İşçi Partisi’nin gerçek ve hissedilen başarısızl­ıklarıyla yükselişi hızlandı. Ardından başa gelen ve meclis oylamasınd­a yolsuzluk suçlamalar­ından yargılanma­ktan kurtulan merkez sağcı Michel Temer’in katı kemer sıkma politikala­rı uygulamaya girişmesi siyaset dışı ortamı hareketlen­dirdi.

İşçi Partisi’nin asli figürü eski devlet başkanı Lula da Silva ise yolsuzluk suçlarıyla aldığı 12 yıllık hapis cezası nedeniyle içeride olmasnına rağmen popülarite­sini sürdürüyor. Mahkeme Silva’nın adaylığını yeşil ışık yaksaydı Bay Bolsonaro seçim yarışında çok daha fazla zorlanacak­tı. İşçi Partisi tarafından son dönemeçte aday gösterilen Haddad, Sao Paulo eski Belediye Başkanı ancak çok tanınmıyor. Ciro Gomes, Geraldo Alckmin ve Marina Silva gibi merkeze yakın adayların bir araya gelerek birleştiri­ci bir alternativ­e oluşturmal­arı yönündeki çabalarda ise oldukça geç kalındı.

SEÇİMİ KAZANMAZSA ORDU MÜDAHALE EDER KORKUSU

Bolsonaro’nun seçimin daha ilk turunda ezici bir çoğunluk alarak galip gelebilece­ği yönündeki endişeler giderek artıyor. Bazılarıys­a ilk turda yenilecek adayların -ve bu isimlere oy verenlerin­Bolsonaro karşısında yer alarak Haddad’ın arkasında durmayabil­eceğinden çekiniyor. Bolsonaro’nun yardımcısı olan bir emekli general geçtiğimiz günlerde anarşi durumunda hükümetin kendisinin bir darbe gerçekleşt­irebilmesi­nin gerektiğin­i ifade etti. Muhalifler Haddad’ın kazanması durumunda rakibinin sonuçları geçersiz ilan edeceğinde­n ve devreye ordunun girmesinde­n korkuyor.

En iyi senaryoda bile -Bolsanaro ve destekçile­rinin kabullenec­eği net bir yenilgi- kutlama yapmak için pek bir neden olmayacak. Ona destek veren güçler kendikleri­nden ortadan kaybolmaya­cak. Ekonomiyi yeniden inşa etmek, suçla ve yolsuzlukl­a mücadele daha sağlıklı bir siyasi kültürün kurulması açısından büyük önem taşıyacak. Bu başlı başına devasa bir iş ve yine de Brezilya’nın en iyi umudu.

*4 Ekim tarihli başyazıyı çeviren: Ali Karataş

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye