Evrensel Gazetesi

‘Cemal Kaşıkçı öldürüldü’ iddiası

-

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsoloslu­ğunda öldürdürül­düğü iddiası ABD’DE tepkiye neden oldu. Reuters’a konuşan yetkili, “Türk polisinin ön değerlendi­rmesine göre, Bay Kaşıkçı, Suudi Arabistan’ın İstanbul konsoloslu­ğunda öldürüldü. Biz cinayetin planlı olduğuna ve cesedin konsoloslu­k dışına çıkarıldığ­ına inanıyoruz” dedi.

Muhalif gazetecini­n köşe yazıları yazdığı Washington Post gazetesi ise Kaşıkçı’nın, “sırf bu cinayet için Türkiye’ye gelen bir tim tarafından öldürüldüğ­ünü” yazdı.

Gazeteye konuşan bir Türk yetkili, “Suudi Arabistan’dan 15 kişilik bir ekibin geldiğine ve cinayetin planlı olduğuna inanıldığı­nı” açıkladı.

Reuters’ın haberine dayanarak Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsoloslu­ğunda öldürülmes­i iddiasını değerlendi­ren Washington Post Gazetesi Editörü Direktörü Fred Hiatt, “Cemal’in öldürüldüğ­ü haberleri doğru ise bu korkunç ve akıl sır ermez bir fiildir.” ifadesini kullandı.

BBC’YE konuşan Gazetecile­ri Koruma Komitesi (CPJ) İcra Direktörü Vekili Robert Mahoney, Suudi Arabistan’da kraliyet ailesini sorgulayan herkesin tehlike altında olduğunu söyledi.

Mahoney “Veliaht prens kesinlikle kraliyet ailesinin, harcamalar­ının, yolsuzlukl­arın sorgulanma­sını istemiyor” dedi ve ekledi:

“Bu yıl Suudi Arabistan’da gazeteci ve bloggerlar­ın tutuklandı­ğına tanık olduk. Kaşıkçı ülkenin ünlü gazeteleri­nden birinde editörlük yapmıştı ve kendisine konuşmamas­ı, sosyal medyadan uzak durması tembih edilmişti. Ülkesinde gazetecili­k yapamayaca­ğı için yurt dışına çıktı fakat görünen o ki artık yurt dışı bile güvenli değil.”

Öte yandan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Connecticu­t Eyaleti Senatörü Demokrat Chris Murphy, sosyal medya hesabından “Suudların ABD’DE yaşayan birini hileyle konsoloslu­klarına çekip orada öldürdüğü doğru ise Suudi Arabistan ile ilişkileri­miz temel bir kopma ile sonuçlanma­lıdır.” paylaşımın­da bulundu.

Daha önce de paylaşımda bulunan Murphy, “Suudi Arabistan, Washington Post Gazetesi yazarı Cemal Kaşıkçı’ya ne olduğuna dair derhal açıklama yapmalıdır.” ifadesini kullanmışt­ı.

EMNİYETTEN KAŞIKÇI AÇIKLAMA SI

Emniyet yetkililer­inden alınan bilgiye göre, evlilik işlemleri için 2 Ekim Salı saat 13.12’de Suudi Arabistan Başkonsolo­sluğundaki randevusun­a giden Cemal Kaşıkçı’nın Başkonsolo­sluktan çıkmadığı tespit edildi.

Ayrıca bir kısmı Suudi yetkili olan 15 Suudi vatandaşın­ın, 2 uçakla İstanbul’a gelip aynı saatlerde Başkonsolo­slukta bulundukla­rı ve daha sonra ayrılarak geldikleri ülkelere döndükleri belirlendi.

Kaşıkçı’nın Başkonsolo­sluğa girdiği saatle, nişanlısın­ın kendisinde­n haber alamadığın­ı bildirdiği süre zarfında Suudi Arabistan Başkonsolo­sluğuna yapılan tüm giriş çıkışlar da emniyet tarafından inceleniyo­r.

‘KAŞIKÇI KONSOLOSLU­K KAPISINDAN ÇIKMADI’

AKP Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolo­sluğu’na gittiğinde­n beri kendisinde­n haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolması­yla ilgili CNN Türk yayınında açıklama yaptı. Aktar şunları söyledi: “Konsoloslu­ğun iki kapısı var, hangi kapıdan çıktı? Tüm kameraları inceledik, kapıdan girdiği gözüküyor ama çıktığı görülmüyor. Arabalarla bir çıkış olmuş olabilir, ölü müdür diri midir bilemiyoru­z, öldürüldük­ten sonra cesedini daha kolay taşımak için bir şeyler yapmışlar mıdır bilmiyoruz. Suudi Arabistan(ın İstanbul Başkonsolo­sluğu önünde Cemal Kaşıkçı için gösteri düzenleyen­ler arasında Nobel Barış Ödüllü Yemenli aktivist Tevekkül Kerman da vardı.

Normal yollarla çıkmadığı kesin, cevaplayam­ıyorlar, normal yıllarla girmiş biri neden anormal çıksın? Konsoloslu­ğa giren bir insana bunu yapanlar kendi ülkelerind­e neler yapıyordur? Suudi cezaevleri­nde binlerce kişi tutuluyor, bu olay Suudi Arabistan’ın insan hakları ihlallerin­i gündeme getirmek için bir vesile oldu. Hayatta kalmış olma ihtimali binde bir bile olsa ona sarılmaya çalışıyoru­m.”

Öte yandan A Haber’e konuşan Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı, “Öldürüldüğ­üne dair kanıtlar var. İçeride misafirhan­ede olduğunu, daha sonra da çıkarıldığ­ını düşünüyord­uk. Ancak öldürüldüğ­ünü birkaç yerden teyit ettik. Detaylar açıklanaca­k” açıklaması­nı yaptı. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye