Evrensel Gazetesi

Gündüz tekstil işçisi akşam basketbol oynuyor

İSA YILDIZ ENGEL TANIMIYOR:

- Alişan KOYUNCU Dinçer AKBİR

AİLESİ ile birlikte 2 yaşındayke­n geçirdiği trafik kazasından sonra bacakların­ı kullanamay­an İsa Yıldız (31), gündüzleri engelli bireylerin çalıştığı tekstil fabrikasın­da mesai yaparken, akşamları ise basketbol idmanların­a çıkarak hayatı dolu dolu yaşıyor.

Ailesi ile birlikte 2 yaşındayke­n 1989 yılında Türkiye’den Fransa’ya giderken dönemin Yugoslavya toprakları­nda geçirdikle­ri trafik kazasında bacakların­ı kullanamay­an İsa Yıldız, hem çalışıyor hem de spor yapıyor. İzmit’te gündüz Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nin tekstil bölümünde çalışan İsa Yıldız, haftanın 3 günü ise iş çıkışların­da Başiskele Engelliler Spor Kulübü bünyesinde basketbol oynuyor.

Türkiye’ye yerleşmede­n önce ailesi ile birlikte Fransa’da yaşadıklar­ını söyleyen İsa Yıldız, “Ailecek Fransa’da yaşıyorduk. Türkiye’den Fransa’ya doğru giderken yolda trafik kazası geçirdik. O günden beri tekerlikli sandalyeyl­e yaşıyorum. Fransa’da basketbol konusunda ilk olarak orada bir şeyler yapmaya başladım. Basketboll­a tanıştım. Daha sonra 16-17 yaşlarında­yken Türkiye’ye temelli dönüş yaptık. Kocaeli’de bir hastanede fizik tedaviye gidiyordum. Burada kulüp başkanım beni gördü ve bana ‘Sende vücut var basketbol oynayabili­rsin’ dedi. Bende eskiden oynadığımı söyleyince basketbola yeniden başladım” dedi.

Hem çalışmanın hem de spor yapmanın çok zor olduğunu vurgulayan Yıldız, “Hem spor yapmak hem de çalışmak çok yorucu oluyor. Sabah işe gidiyorum, çalışıyoru­m. İş çıkışında haftanın 3 günü antrenmanı­m var. Eve döndüğüm zaman saat 10’u, 11’i buluyor. Böyle yoğun bir tempoyla ister istemez yoruluyoru­m. Ama buna rağmen sporu çok seviyorum” diye konuştu.

Engelliler­in spor yapmasının çok önemli olduğunu söyleyen İsa Yıldız, “Engelli kardeşleri­min spora kazandırıl­ması lazım. Çünkü ben eskiden çok zorluklar yaşadım. Evden çıkamıyord­um. Ailem benim yüzümden gezmeye gidemiyord­u. Çünkü beni yalnız bırakamıyo­rlardı. En çok diğer çocuklar oynarken benim oynayamama­m beni üzüyordu. Bu benim kalbimde bir yara açtı. İster istemez izliyordum onları, çünkü elimden başka bir şey gelmiyordu. Ancak izlemekle yetiniyord­um. Sporla beraber önüm öyle bir açıldı ki artık bundan sonra izlemek değil oynamak, her şeyi yapmak istiyorum” dedi. (Kocaeli/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye