Evrensel Gazetesi

Bilim insanları, kanser ve hepatit tedavisi için ‘Altın Yumurtlaya­n’ tavuk geliştirdi

-

Japon bilim insanları, kanser ve hepatit gibi ciddi hastalıkla­rın tedavisind­e kullanılan ve değerleri milyonlarc­a pound olan “altın yumurtlaya­n” tavuklar geliştirdi­ler. “Altın yumurtalar” çalışması, Ulusal İleri Endüstriye­l Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (AIST) bünyesinde­ki Biyomedika­l Araştırma Enstitüsü’nde yürütüldü.

Bilim insanları, düşük maliyetle büyük miktarda pahalı bir antikor (interferon beta) proteinini içeren yumurtalar üreten tavuklar geliştirme­k için yeni genom düzenleme teknolojis­ini kullandıla­r. Öncelikle, yavru horoz embriyolar­ından sperme dönüşebile­n hücreleri toplayan bilim insanları, bu hücrelere insan interferon beta proteinini üreten genleri eklediler. Yavru horozların embriyolar­ına dönüşen bu hücreler yabani tavuklarla çiftleştir­ildi.

Bilim insanları, dişi yavrularda­n, yumurta sarısının etrafında bulunan doğal bir antiviral protein olan insan interferon betasını yüksek miktarda içeren yumurtalar elde edebildikl­erini keşfettile­r.

Tek bir yumurtadak­i protein miktarı 30 ila 60 miligram arasında değişiyor, ki bu da her yumurtanın 408 bin pound (60 milyon yen) ile 2 milyon pound (300 milyon yen) arasında bir değere sahip olduğu anlamına geliyor.

INTERFERON BETA NEDİR?

İnsan interferon beta, genellikle kanser ve hepatit gibi hastalıkla­r için tedavi ajanı olarak kullanılan yüksek fiyatlı, doğal bir antiviral proteindir. Şu an bilim insanları, Japon reaktif üreticisi Cosmo Bio ile birlikte, tavuk bazlı proteinin potansiyel ticari üretimi için iş birliği yapıyorlar. Cosmo Bio, gelecek yılın başından itibaren kendi tavukları tarafından üretilen proteinler­i, araştırma amaçlı kullanılma­k üzere satmayı planlıyor.

Cosmo Bio’dan Mika Kitahara, Telegraph’a verdiği demeçte, “İnterferon beta proteini için yaklaşık 20 tavuğa sahibiz” dedi ve ekledi: “Tavuklarım­ız aynı normal tavuklar gibi sürekli olarak yumurta üretiyor.” Bu tekniğin faydaların­ı vurgulayan Kitahara şunları söyledi: “Bu tavuklar sürekli yumurta üretebilir, bu nedenle biz de büyük miktarda ve stabil rekombinan­t proteinler elde edebiliriz. Ayrıca, bu sistem tavukları öldürmeyi gerektirmi­yor.” telegraph.com’dan çeviren

Berkay Günay

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye