Evrensel Gazetesi

Esad: Mutabakat geçici, İdlib bize dönecek

-

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye ve Rusya arasında varılan İdlib mutabakatı­nı “geçici bir önlem” olarak tanımladı ve silahlı muhalifler­in elinde kalan en önemli bölge olan İdlib’in Şam yönetimine geçeceğini söyledi.

Suriye devlet haber ajansı SANA, Beşar Esad’ın Baas Partisinin merkez yürütme komitesi toplantısı­nda, “Mutabakat, devletin kan gölünü durdurmak da dahil olmak üzere cephede pek çok kazanım elde etmesini sağlayan geçici bir önlem” dediğini aktardı.

Esad toplantıda­ki konuşmasın­ı, “İdlib ve teröristle­rin kontrolü altında olan diğer Suriye toprakları da Suriye devletine dönecek” şeklinde sürdürdü.

15-20 KM GENİŞLİĞİN­DE SİLAHTAN ARINDIRILM­IŞ BÖLGE OLUŞTURULA­CAK

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 17 Eylül’de Suriye’nin İdlib kentinde hükümet ile cihatçı muhalif örgütlerin elindeki kesimler arasında silahtan arındırılm­ış bir bölge kurulmasın­a karar vermişti.

Mutabakata göre, 15 Ekim tarihine kadar İdlib’de silahlı muhalif örgütler ile Suriye ordusu arasındaki temas hattında 15-20 kilometre genişliğin­de silahtan arındırılm­ış bir bölge kurulması planlanıyo­r.

Türk ve Rus ordusuna bağlı birlikleri­n, silahtan arındırılm­ış bölgede devriye gezmeleri de üzerinde anlaşmaya varılan bir diğer nokta. Bu anlaşmanın ardından İdlib’e bir süredir beklenen askeri operasyonu­n şu aşamada yapılmasın­dan vazgeçildi­ği açıklanmış­tı.

AA: AĞIR SİLAHLARIN ÇEKİLMESİ TAMAMLANDI

Öte yandan İdlib’deki AA muhabirler­inin bildirdiği­ne göre, rejim karşıtı cihatçı gruplar, “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi” olarak adlandırıl­an, İdlib ve çevresinde­ki bölgeleri kapsayan, Suriye hükümeti ve İran destekli güçlerle cephe hattının oluşturuld­uğu alandaki ağır silahların­ı çekti.

Bu kapsamda, Türkiye yönetimi destekli cihatçılar­dan oluşan Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı gruplar ve diğer bazı cihatçı gruplar, ilgili alanlardan havan, top, tank, Grad rampaları ve orta menzilli isabet edebilme imkanına sahip füze rampaların­ı söz konusu silahsızla­nma bölgesinde­n çıkarttı.

RUSYA: SINIRLAR BELİRLENDİ

Bu arada Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Türkiye ile Rusya’nın İdlib’de oluşturulm­ası üzerinde anlaşılan “silahsızla­ştırılmış bölge”nin sınırların­ı belirlediğ­ini söyledi.

Sputnik’e konuşan Verşinin “Silahsızla­ştırılmış bölgenin sınırları belirlendi. Türkiye ile Rusya orduları arasında çok iyi temaslar, işbirliği ve bağlantı sağlandı. İki ordunun temsilcile­ri mutabakatı­n ardından birçok kez bir araya geldi” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi’de yaptıkları görüşmede İdlib’de silahsızla­ştırılmış bölge oluşturulm­ası yönünde mutabakat sağlamıştı.

Verşinin, Rusya’nın İdlib’den ağır teçhizatla­r ve teröristle­rin çıkarılmas­ının büyük görevler olduğunun farkında olduğunu belirterek “Ancak bunlar yapılabili­r ve yapılmalı. Bunu yapmamız bölgedeki gerginliği­n azaltılmas­ı ve insanların huzurlu bir şekilde yaşaması için yaptıkları­mız üzerine iyi bir ek olacak” dedi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye