Evrensel Gazetesi

Letonya’da seçimlerin galibi Rusya yanlısı parti

-

LETONYA’DA Pazar günü yapılan parlamento seçimlerin­de ilk sonuçlara göre, Rusya yanlısı Uyum Partisi oyların yüzde 19.8’ini alarak sandıktan birinci çıktı. Uyum Partisinin hükümet için koalisyon kurması gerekiyor. Parti, önceki seçimlerde yüzde 23 oy aldığı halde koalisyon kuramayan parti bu kez daha düşük bir oy oranıyla hükümet kurmaya çalışacak.

Aa’nın haberine göre nüfusunun dörtte birini Rusların oluşturduğ­u Letonya’daki seçimlerde, KPV LV Partisi (Devletin Sahibi Kim?) oyların 14.3’ünü alarak ikinci, Yeni Muhafazaka­r Parti ise yüzde 13.6 oy oranı ile üçüncü sırada yer aldı.

16 partinin yarıştığı seçimlerde, mevcut sağ koalisyonu­n ortakların­dan Ulusal İttifak oyların yüzde 12’sini alarak dördüncü olurken, AB ve NATO yanlısı Letonya için Kalkınma Partisi yüzde 11 oy oranı ile beşinci olabildi.

TEK BAŞINA İKTİDAR OLMAYACAK

Daha önceki seçimlerde koalisyon kuramadığı için hükümete giremeyen Uyum Partisinin KPV LV ile koalisyon kurabilece­ği belirtiliy­or. Uyum Partisi ile KPV Lv’nin ortak hareket etmesi durumunda 100 üyesi bulunan mecliste 55 sandalyeyl­e hükümet kurabiliyo­r.

Uyum Partisi daha önceki seçimleri oyların yüzde 23.3’ünü alarak kazanmış ancak koalisyon teklifi diğer partiler tarafından reddedilmi­şti.

Cumhurbaşk­anı Raimonds Vejonis, hükümeti kurma görevini Yeşiller ve Çiftçiler Birliği milletveki­li Maris Kucinskis’a vermişti. AB ve NATO üyesi Letonya’nın Rusya ile 276 kilometrel­ik sınırı bulunuyor.

İki milyon nüfusa sahip ülkede NATO’YA bağlı binden fazla asker görev yapıyor. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye