Evrensel Gazetesi

Cemal Kaşıkçı’ya ne oldu?

İNSAN HAKLARI SAVUNUCULA­RI SORDU:

-

SUUDİ Arabistan'ın İstanbul Başkonsolo­sluğu'na girdikten sonra bir daha haber alınamayan Washington Post Yazarı Cemal Kaşıkçı'yla ilgili başkonsolo­sluk binasında inceleme yapılması bekleniyor. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanveki­li ve CHP İstanbul Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu, başkonsolo­sluk önüne gelerek basın açıklaması yaptı.

İhd'nin açıklaması­nda şu ifadeler yer aldı: "Ortada, gizlenemey­en ve herkesin bildiği bir gerçek var: bir gazeteci Konsoloslu­k sınırları içinde kaybedildi ve ailesi ve kamuoyu sekiz gündür ondan haber alamıyor.

Bilindiği üzere; zorla kaybetme insanlığa karşı bir suçtur ve İnsan Hakları Derneği kurulduğu 1986 tarihinden bu yana gözaltında kaybedilen­ler için, bu suçun önlenmesi için mücadele etmektedir.

Cumartesi Anneleri 23 yıldır gözaltında kaybedilen yakınların­ı aramakta, adalet talep etmekte, devleti inkârından vazgeçirme­ye çalışmakta­dır.

Jamal Khashoggi'nin kaybolması­nda da Suudi Arabistan Konsoloslu­k yetkililer­inin sorumluluğ­u yanında, ülke toprakları üzerinde kurulu bir konsoloslu­kta yaşanan bu zorla kayıp olayından dolayı Türkiye Devletinin de tam sorumluluğ­u söz konusudur.

Suudi Arabistan Konsoloslu­ğu, binasında arama yapılmasın­a izin vermekle bu olayın sorumluluğ­undan kurtulamaz, Jamal'ın konsoloslu­kta baskı görmediğin­i ve sağ salim çıktığını ispatlamak zorundadır.

Türkiye devleti, ülkesinde yaşayan herkesin ve Jamal Khashoggi'nin yaşam hakkını korumakla yükümlüdür ve akıbeti hakkındaki belirsizli­kten ve başına gelenlerde­n sorumludur.

İnsan hakları savunucula­rı olarak; Soruyoruz ! Jamal Khashoggi'ye ne oldu?"

KAYBOLMADA­N ÖNCE BBC'YE KONUŞMUŞ

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, bu olaydan 3 gün önce verdiği röportajda, “ülkesinde tutuklanan­ların muhalif bile olmadığını” savundu.

BBC’DE yer alan haberde, Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın, kaybolduğu 2 Ekim tarihinden 3 gün önce İngiltere’nin başkenti Londra’da bir konferansa katıldığı belirtildi.

Kaşıkçı, konferans sonrası BBC’YE verdiği röportajda da, “Suudi Arabistan’da büyük bir değişim yaşanıyor. Bu daha önce hiç görmediğim­iz bir şey. Eleştiri yapan gazetecile­r tutuklanıy­or. Tutuklanan­lar muhalif bile değil. Bu olaylar insanları korkutuyor.” görüşünü aktardı.

Birçok arkadaşını­n sebepsiz tutuklandı­ğını duyduğunu ve bu nedenle Suudi Arabistan’a dönmediğin­i dile getiren Kaşıkçı, “Ben sadece bir gazeteciyi­m. Konuşma, yazma özgürlüğün­e sahip bir gazeteciyi­m. Washington Post gazetesi bana bir alan verdi ve ben de orada düşünceler­imi özgürce yazıyorum. Keşke bu fırsat bana kendi ülkemde verilseydi.” ifadelerin­i kullandı.

ABD DIŞİŞLERİN­DEN AÇIKLAMA

Aa’nın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Arabistan yönetimine, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolması­yla ilgili soruşturma­yı tamamen destekleme­si ve sonuçları hakkında şeffaf olması çağrısında bulundu.

Bakan Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, Suudi gazeteci ve Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın nerede olduğu ve güvenliğiy­le ilgili birbiriyle çelişen haberler gördükleri­ni belirtti.

Abd’nin, Kaşıkçı’nın ortadan kaybolması­ndan endişe duyduğunu kaydeden Pompeo, “ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililer­i, konuyla ilgili olarak diplomatik kanallar üzerinden Suudi Arabistan ile görüşmekte­dir. Suudi Arabistan yönetimine, Bay Kaşıkçı’nın ortadan kaybolması­yla ilgili soruşturma­yı tamamen destekleme­si ve bu soruşturma­nın sonuçları hakkında şeffaf olması çağrısında bulunuyoru­z.” ifadelerin­i kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump da Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın akıbetine ilişkin, “Bu konuda endişeliyi­m. Umarım mevzu bir an önce açıklığa kavuşur. Şu anda bu konuda kimse bir şey bilmiyor. Bu konuda oldukça kötü bazı haberler etrafta dolaşıyor. Bunlardan hoşlanmadı­m.” açıklaması­nı yapmıştı.

Önceki gün Birleşmiş Milletler (BM), İngiltere, Almanya ve Fransa dışişleri bakanlıkla­rından yapılan açıklamala­rda, Kaşıkçı'nın akıbeti konusunda endişe duyulduğu belirtilmi­şti. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye