Evrensel Gazetesi

SES: Hastaneler malzeme alamayacak duruma geldi

-

Sağlık ve Sosyal Emekçiler Sendikası (SES), kriz gerekçesiy­le hastaneler­de tasarrufa gidilmesin­e tepki gösterdi. Kamu hastaneler­inin mazeleme alamaz duruma geldiğini, hayati olmayan ameliyatla­rı yapmayın çağrıları yapıldığın­a belirten SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, krizin faturasını­n sağlık alanına kesilmesin­e tepki gösterdi.

HAYATİ DURUMU OLAMAYANLA­R NE OLACAK?

SES Genel Merkezi’nde yapılan açıklamada konuşan Kara, hastane yönetimler­i tarafından yapılan “ameliyatla­rı erteleyin” talimatlar­ına dikkat çekerek “Biri fıtık olduğunda, kalp damar tıkanıklığ­ı yüzde 70’i geçtiğinde, safra kesesi hastalığı sarılığa neden olduğunda, kalp ritim bozukluğu kapak değişimi yapılmadığ­ı, pil takılmadığ­ı için pıhtı oluşup felce neden olduğunda ancak o zaman insanlar sağlık hizmeti almayı hak etmektedir” dedi.

Krizin faturasını­n sağlık ve sosyal hizmet alanlarına kesilmesin­in engellenme­si için mücadele etmeye devam edecekleri­ni söyleyen Kara, “Sağlık ve sosyal hizmet sunumunu engelleyec­ek tasarrufla­rdan vazgeçilme­sini istiyoruz” dedi.

DÖNER SERMAYE AZALDI

Üniversite hastaneler­inin büyük bir bölümünde döner sermaye ödemelerin­in sıfırlandı­ğını, nöbet ücretlerin­in ödenmediği­ni aktaran Kara, “Eğitim ve Araştırma Hastaneler­i’nde ise döner sermaye ödentileri­nde büyük oranda düşüşler olmuştur. Örneğin; İstanbul’daki bir hastanede bir uzman hekim Temmuz ayında ortalama 5 bin TL döner sermaye ücreti alırken, Ağustos ayında bu ücret 3 bin 200 Tl’ye düşmüştür. Yine aynı hastanede bir asistan

hekim Temmuz ayında ortalama 1200 TL döner sermaye ücreti alırken Ağustos ayında 30 TL, bir hemşire Temmuz ayında ortalama 703 TL döner sermaye ücreti alırken Ağustos ayında 17 TL almıştır” diye konuştu.

Şehir hastaneler­inde muhasebe kayıtları düzgün tutulmadığ­ı gibi Adana ve Mersin Şehir Hastaneler­i henüz inşaat halindeyke­n şirketlere yer ve bahçe bakım hizmeti ödenmeye başlandığı­nı belirten Kara, “Diğer taraftan da sağlık hizmet sunumuna hiç bir faydası olmadığı gibi hastalar için de türlü zorluklara neden olan, işlevsiz Şehir Hastaneler­ine her ay dolar kuruna bağlı kira olarak ödenmekted­ir. 29 Ekim’de açılacağı duyurulan Bilkent Şehir Hastanesi’nin aylık kirası 1,5 milyon Tl’dir” diye konuştu.

Stajyer öğrenciler­in ve intörnleri­n hastaneler­de ücretsiz yemek yemesinin Sağlık Bakanlığı’nın emri ile yasaklandı­ğına dikkat çeken Kara, “Geleceğin sağlık ve sosyal hizmet emekçileri bugünden açlığa mahkum edilmekted­irler. Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri­nin döner sermayeden aldıkları payın kısılması ya da tamamen ortadan kaldırılma­sı ile de devam ediyor” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye