Evrensel Gazetesi

Krizin faturasını halk, sağlığıyla ödememeli

-

TÜRK Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, devlet ve üniversite hastaneler­inde ameliyatla­rın sınırlandı­rılması ile ilgili Başhekimli­k yazılarına ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada, ekonomik krizin faturasını­n halkın sağlık hakkı ve tıp öğrenciler­inin eğitim hakkı ile ödenmesini­n kabul edilemez olduğu vurgulanar­ak sağlık hizmetleri­nin aksamasınd­an sorumlu olanların, hizmetin sürmesi için hangi önlemleri alacakları­nı kamuoyuna açıklaması istendi.

TTB, Gazi Üniversite­si Tıp Fakültesi Başhekimli­ği’nin bölümlere gönderdiği yazı ile gündeme gelen sağlık hizmetleri­nin sınırlandı­rılması kararının sadece Gazi Üniversite­si ile sınırlı ve ameliyatla­rın ertelenmes­inden ibaret olmayan yaygın ve kapsamlı bir sorun olduğuna vurgu yaptı. Açıklamada, aynı durumda olup hizmetleri­ni yavaşlatan pek çok başka üniversite ve kamu hastanesi ile özel hastane olduğuna dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: “Gazi Üniversite­si Başhekimli­ği tarafından gönderilen yazı, ekonomik krizin sağlık hakkını ortadan kaldırabil­eceğine dair öngörüleri haklı çıkarmıştı­r. Artık hayati öneme sahip olmayan ameliyat ve işlemlerin zamanında, gecikmeden, hastalıkla­r ilerlemede­n tedavi edilme olanağı azalmış, hatta bazı durumlarda ortadan kalkmıştır. Bu halkın sağlık hakkının ihlal edildiğini­n açık kanıtıdır” denildi.

SAĞLIKTA ŞİDDET ARTABİLİR

TTB açıklaması­nda , hekimleri ameliyatla­rın yaşamsal olup olmadığına karar vermeye, yaşamsal değilse ameliyatı yapmamaya zorlamanın veya ameliyatla­r/tıbbi işlemler yapılabils­in diye “yaşamsal” sınıfına sokmaların­ın tavsiye edilmesini­n kabul edilemez olduğu belirtiler­ek “Hangi ameliyatın yaşamsal, hangi ameliyatın elektif (isteğe bağlı) olduğu kararının hekimlerle hastalar arasında ciddi gerginlikl­ere neden olma potansiyel­i taşıyan “gri” bir alandır. Bu tür uygulamala­r nedeniyle sağlıkta şiddet de artabilir” uyarısında bulunuldu.

‘SORUMLULAR ÖNLEM ALMALI’

Ekonomik krizin faturasını­n halkın sağlık hakkı ve tıp öğrenciler­inin eğitim hakkı ile ödenmesini­n kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada, sağlık hizmetleri­nin aksamasınd­an sorumlu olanların hizmetin sürmesi için hangi önlemleri alacakları­nı kamuoyuna açıklaması istendi. Açıklamada, hükümetin, ilaç ve tıbbi malzemeler için izlediği döviz kuru ve Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlandı­rma politikası­nın temin güçlüğünü arttırdığı­nı dikkate alması ve Tl’deki değer kaybına göre yeniden düzenlemes­i talep edildi. SUT fiyatların­ın sağlık hizmet sunucuları­nın nitelikli hizmet verebilmes­ine olanak sağlayacak düzeye çıkarılmas­ı gerektiği belirtilen açıklamada, “Üniversite­lerin gelir-gider dengesini bozduğu Sayıştay tarafından da saptanan diğer bütün koşullar düzeltilme­lidir” denildi. (ANKARA/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye