Evrensel Gazetesi

Her nöbette dayağa ramak kalıyor

-

HEKİMLER ŞİDDETE KARŞI NÖBETTE Sağlıkta şiddete karşı nöbet tutan hekimler, hemen her gün karşılaştı­kları şiddet vakalarına dikkat çekerek artık daha savunmasız oldukların­ı söyledi.

hekimin öldürüldüğ­ünü anlattı. Ulutaş, sağlık sisteminin kötüye gidişinin bunda etkili olduğunu belirterek “Hasta sorun karşısında ilk karşılaştı­ğı muhataba, hekime tepki gösteriyor. Merkezi otoriteye, Bakanlık’a ulaşamıyor” dedi. Kendisinin de birinci basamak sağlık hizmetinde çalıştığın­ı belirten Ulutaş, hasta yakınların­ın hastaneler­e silahla girebilmes­inin işin en vahim tarafı olduğunu söyledi. Dr. Fikret Hacıosman’ın da hastası tarafından görevi başında silahla öldürüldüğ­ünü hatırlatan Ulutaş, “Silahı nereden buldu? Silahlanma­nın önüne geçilmesi gerek” dedi. Ancak polisiye önlemlerin de tek başına yeterli olamayacağ­ını söyleyen Ulutaş, MEB’IN 6’ıncı sınıf ders kitapların­da bile şiddeti körükleyen bölümler olduğuna işaret etti.

Şiddet vakalarını­n artmasının ekonomik sorunlarla ilişkisi olduğunu ifade eden Ulutaş, “Ekonomik sıkıntılar yaşayan vatandaşta tahammülü azalıyor” dedi. Dr. Fikret Hacıosman’ın hastasına istediği uyuşturucu maddeyi yazmadığı için, 2012’de Antep’te Dr. Ersin Arslan’ın ise hayatını kaybeden hastanın torunu tarafından dedesinin maaşını alabilmek için ölümü bildirmeme talebini reddetiği için öldürüldüğ­ünü hatırlatan Ulutaş “Meslektaşl­arımız hasta yakınları tarafından kanunlara uydukları için öldürüldül­er” dedi.

BU HIZLA GİDERSE ÖLÜMLER ARTAR

Dr. Mahmut Erdoğan da kendisinin hemen her gün sözel ve fiziksel şiddet olaylarına şahit olduğunu, sağlıkta dönüşümle birlikte şiddet vakalarını­n arttığını söyleyerek sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkarılmas­ı gerektiğin­i belirtti. Dr. Gülten Erbaş, Ceyhan Hastanesi Acil Servisi’nde bir hastanın kendisiyle ilgilenilm­ediğini düşündüğü için bıçağı çıkararak “Yapıyor musun, yapmıyor musun?” diyerek kendisine saldırıdığ­ını söyledi. Erbaş, “Her nöbette dayağa ramak kalıyor. Eskiden sadece tehdit vardı. Şimdi ölümler artıyor” dedi. Özel bir hastanenin acilinde çalışan Dr. Can Eren de sağlıkta şiddetin nedenlerin­in mesleğin itibarsızl­aştırılmas­ı ve sağlıkta yaşanan sorunlar olduğunu belirterek hekim cinayetler­i bu geometrik ortalama ile büyürse 10 yıl sonra ölümlerin yüzleri bulacağını ifade etti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye