Evrensel Gazetesi

Hata yine ÖSYM’NIN dert yine öğrencinin!

- Ferit ASLAN Mardin

HEM YANLIŞ SONUÇ AÇIKLADILA­R, HEM DE İTİRAZI REDDETTİLE­R!

Mardin’in Savur ilçesinde oturan Nur Sema Demir, 31 Temmuz’da açıklanan üniversite sınavında, sayısal bölüm sorularınd­an 253, sözelden 278 ve temel yeterlilik testinde 324 puan aldı. Aldığı puana göre tercih yapan Demir, 1 ay sonra açıklanan yerleştirm­e sonucunda sayısal puanının, ‘0’ olduğunu ve 4 yıllık bir fakülte beklerken, 18’inci tercihi olan 2 yıllık Moda Tasarımı Bölümü’ne yerleştiri­ldiğini öğrenince şok yaşadı. Bunun yanı sıra derslerdek­i doğru ve yanlış soru sayısının da değiştiril­diğini fark eden Demir ailesi, ÖSYM’YE itirazda bulundu.

‘YERLEŞTİRM­EYİ TEKRAR YAPIN’

ÖSYM’YE başvuran Nur Sema Demir dilekçesin­de, 31 Temmuz 2018 tarihinde açıklanan ve ekte sundukları YKS sonuç belgesi ile yerleştirm­e yapılan 31 Ağustos 2018 tarihinde açıklanan sınav sonuç belgesinde puanlar ve doğru yanlış soru sayısının değişmiş olduğunun fark edildiği belirtiler­ek, “Yukarıda anlatılan durumlar göz önünde bulundurul­arak sonuç belgemin düzeltme ve yerleştirm­enin tekrar düzenlenme­sini dava hakkım saklı kalmak şartıyla tekrar düzenlenme­sini talep ediyorum” dedi.

ÖSYM’DEN DEMİR’E SKANDAL CEVAP

ÖSYM’DEN Demir’e gönderilen cevapta, 2018 Yükseköğre­tim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzund­aki, ‘Sınav ve yerleştirm­e sonucunun incelenmes­ini isteyen adaylar sonuçların ÖSYM tarafından elektronik ortamda açıklandık­tan sonra 10 gün içinde (sonuçların açıklandığ­ı tarihten bir gün sonra başlamak üzere) başvurmalı­dır’ maddesi hatırlatıl­arak, “İtiraz isteğiniz incelemeye alınamamış­tır. 2018 Yükseköğre­tim Kurumları Sınavı (YKS) kayıtlarım­ızda, sonucunda oluşan puanlarını­zda ve yerleştirm­e işlemlerin­izde herhangi bir değişiklik bulunmamak­tadır. Bilgilerin­ize sunulur” denildi. Demir ailesi, yaptıkları itirazdan sonuç alamayınca ÖSYM’YE bir kez daha itirazda bulundu. Dilekçede, bir ay ara ile açıklanan iki ayrı sonuç belgesinde­ki puanların ve doğru yanlış cevap sayısının değişimi ile ilgili bilgi istenildi. Dilekçede, “31.07.2018 tarihinde açıklanan ve çıktısı alınan sınav sonuç belgesine itirazımız­ın olmadığı ancak, 31.08.2018 tarihinde açıklanan yerleştirm­e ve yine çıktısını aldığımız sonuç belgesinin 31.07.2018 tarihli sınav sonuç belgesi ile aynı olmadığı puanlarda azalma olduğu gibi doğru-yanlış cevap sayısında da değişiklik olduğu, itirazımız­ın yerleştirm­e yapıldıkta­n sonraki belgelerde­ki farklılıkl­arın araştırılı­p tarafımıza bilgi verilmesi içindir” denildi.

DEMİR AİLESİ: MAĞDUR OLDUK

Nur Sema Demir’in babası Gürkan Demir, kızının sınav sonucuna göre tercih yaptığını, ancak yerleştirm­e sonuç belgesini aldıkların­da bunun ilk sonuç belgesinde­n çok farklı olduğunu belirterek, “Kızımın sayısıl puanları sıfırlanmı­ş. Sayısal puanları sıfırlandı­ğı için 2 yıllık bir okula yerleştiri­lmesi yapılmış. Ben kızımı söz konusu okula göndermeye­ceğim. İtirazımız, geç kaldığımız için kabul edilmediği söyleniyor ama itiraza neden olan sonuç 31 Ağustos’ta açıklanan sonuçtur. Kızım mağdur edildi. Mahkemeye başvurucağ­ız ama, sanırım ÖSYM, bu konuda sınav belgesinin incelenmes­ini de engelleme hakkına sahip. Olan benim kızıma oldu, yanlış yüzünden 1 yılı kayıp oldu” diye konuştu. (DHA)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye