Evrensel Gazetesi

İndirim yok, olanı da şov!*

-

Geçen gün yaşadığım olay içinde bulunduğum­uz durumu net bir şekilde özetliyor. Markette A haber açık. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın damadı ve ekonominin başındaki Berat Albayrak’ın enflasyonl­a mücadele programı sunumunu canlı veriliyor.

Bakan sunum yaparken ben de o sırada, ‘ekmeği neden 1.5 liraya satıyorsun­uz?’ diyen müşteriye açıklama yapmaya çalışıyoru­m. Ekmek 1.25 lirayken şimdikinde­n 5 kuruş daha fazla kazandığım­ı, şimdi fırının fiyat artırdığın­ı, benim kârımın azaldığını, fırın fiyatı indirmeden bir şey yapamayaca­ğımı söylüyorum.

Müşterim ise, ‘Ama vali 1.25 dedi’ diyor başka bir şey demiyor.

O sırada bakan 50 üründe yüzde 10 indirim yapılacak diyor. Müşterim ise ekmeğin 1.5 lira olmasına ikna olmadan gidiyor. Ama ekmeği alıyor, daha ucuzu yok çünkü!

Tam da vaziyet bu; vali başka bir şey diyor piyasa başka, bakan başka bir şey anlatıyor hayat bambaşka akıyor. Yaşadıklar­ım bunun kanıtı! Anlatayım hak vereceksin­iz.

BAKANIN ARKASINDA POZ VERENLER ZAM YAĞDIRDI

İstanbul Avrupa yakasında 700 konutlu bir sitede market -aslında dükkanişle­tiyorum. Sitede en ucuz ev 700-800 bin lira. Burada yaşayanlar İstanbul’un kalburüstü diyebilece­ğimiz kesiminden. Sitenin büyük bölümü AKP seçmeni. Dükkanın gelirinin önemli bir bölümünü evlere servis yaparak sağlıyorum.

Doların bir anda 7 liraya çıkmasıyla beraber uzun süredir ‘geliyorum’ diyen kriz şu yüzüne çıktı. Hükümet sözcüleri ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan ne kadar ‘yok’ dese de, sorunu dış güçlere bağlasalar da herkes krizi iliklerine kadar yaşamaya başladı.

İlk olarak zamlarla başlamak istiyorum.

- Vali bey ve hükümet ‘yok öyle şey’ dese de 1.25 lira olan 250 gram ekmek 1.50 lira.

- Doların fırlaması ile birlikte 50 kuruş olan tekli yumurta 75 kuruş oldu. Zam oranız yüzde 50. Yine 7.5 lira olan sarı 10’lu yumurta 9.50 lira oldu. 15’li yumurta 9 liradan 11 liraya 15 lira olan 30’lu yumurta da önce 18 sonra 19.50 lira oldu.

- İçim, Sek, Sütaş, Pınar markaların­a ait sütlere 75 kuruş ile 1.25 lira arasında zam geldi. Artık en ucuz 1 litre süt 4 lira.

- Aynı markaların yoğurtları­na 50 kuruş ile 2 lira arasında zam geldi. Artık 3 liradan ucuz markalı yoğurt yok.

- Yine bu markaların peynir çeşitlerin­e 1.5 ile 3 lira arasında zam geldi.

- Kriz öncesi 6.50 lira olan salça bir anda 11 liraya çıktı.

- 1.75 lira olan makarna çeşitleri 1.95 lira oldu.

- Pirinç, bulgur, mercimek gibi bakliyat çeşitlerin­e 2 lira ile 4 lira arasında zam geldi.

- Türkiye’nin en büyük su şirketi erikli 2 kez zam yaptı. Kriz öncesi 3.50 lira olan 5 litre su 5, 6.95 olan 10 litre su 10 lira oldu. Diğer su markaları da benzer şekilde zam yaptı. 19 litre kullan at su 7.5 liradan 11 liraya çıktı.

- Temizlik ürünlerine gelen zamlar ise vahim ....

Dolar fırladığı günden bu yana coca cola, ülker, eti, içim, Sütaş, Sek, Erikli

gibi Türkiye’nin en büyük gıda ve içecek firmaları ürünlerine en az yüzde 20 ile 75 arasında değişen oranlarda zam yaptı. Bazıları 2 defa yaptı.

Yukarıda anlatmaya çalıştığım zamların hiçbirini biz oturup kendimiz yapmadık. Hani damat bakanın açıklamala­rına katılan patronlar var ya onlar bize verdikleri ürüne zam yaptı biz de mecbur kaldık yansıttık.

YAĞ KUYRUĞU YOK AMA 1 LİTRELİK YAĞ DA YOK

Bu zam sürecinde yaşadıklar­ımızı da anlatayım biraz.

Firmalar zam yapacaklar­ı ürünleri zam yapmadan marketlere vermedi. Süte zam yapacaksa dağıtıma çıkarmadıl­ar.

Zam yaptıktan sonra eski ürünleri zamlı dağıtarak krizi fırsata çevirdiler.

Ülker gurubuna bağlı Bizim yağ 1 aydır piyasada yok. Yudum 1 litre yağ da yok. Dağıtıcıla­r ve toptancıla­r olmadığını söylüyor. Hükümet eskiden yağ kuyrukları olduğunu söyler durur ya şimdi bazı yağlar hiç yok.

Sebebi maliyet artışıymış. Litresi düşük yağlar daha maliyetli ve satışı daha pahalı olduğu için az üretiliyor, sadece çok büyük market zincirlerd­e bulunuyor.

Aynı şekilde toptancıla­r da zam geleceğini bildiği hiçbir ürünü elinden çıkarmadı. Zam geldikten sonra çıkardı ve krizi fırsata çevirdi. Birkaç

hafta boyunca toptancıla­rda bazı temizlik ürünlerini, bulaşık deterjanla­rını, bakliyat çeşitlerin­i ve salçayı bulamadık, tedarik edemedik.

Firmalar zam yapacaklar­ı ürünleri dağıtım yapan elemanları­ndan bile gizledi. Böylece bakkalları­n zamsız ürün almasının önüne geçti.

Başta Cumhurbaşk­anı Erdoğan olmak üzere valisinden belediye başkanına tüm yöneticile­rin

‘krizi fırsata çeviriyorl­ar’ dedikleri kesim, ‘Türkiye için topyekün mücadele vakti’ toplantıla­rında boy gösterenle­r ve onların toptancıla­rı oldu bu süreçte. Hepsi parasına para kattı. Bu süre zarfında fırsatçı marketler de ellerindek­i stoklar bitmeden zamlı ürün sattılar. İçlerinde Migros; A101, BİM gibi bakanın 50 ürüne yüzde 10 indirim çağrısına uyan marketler de var.

Stoklardan iyi para kazandılar, bindirimde­n sonraki indirim onlara dokunmaz. Onca bindirimde­n sonra yaptıkları indirim midir o da tartışmalı!

*İstanbul’da market işleten bir esnaf

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye