Evrensel Gazetesi

İşçiler ve sendikacıl­ar derhal serbest bırakılsın

400 KURUM VE KİŞİDEN, ORTAK 3. HAVALİMANI AÇIKLAMASI

-

Sendikalar, emek ve meslek örgütleri ile dernekler tutuklanan 3. havalimanı işçileri ve sendikacıl­arın serbest bırakılmas­ı için İstanbul Tabip Odasında basın toplantısı yaptı. Toplantıda 400’e yakın kurum ve kişinin imzasının yer aldığı ortak açıklama yapıldı.

Kurumlar adına ortak açıklamayı yapan DİSK/GİDA-İŞ Genel Başkanı Seyit Aslan, tutuklu 3. havalimanı işçileri ile sendikacıl­arın serbest bırakılmas­ını istedi.

Tutuklanan havalimanı işçilerini­n insanca çalışma talebinin tüm işçi sınıfının talebi olduğunu vurgulayan Aslan şöyle konuştu: “Sürekli iş kazaları yaşayan, ağır çalışma koşulları altında çalışmak zorunda kalan, ücretleri düzenli ödenmeyen, insanlık dışı uygulamala­rla yüz yüze bırakılan, balık istifi gibi tahtakurul­arıyla koğuşlarda yatırılan İstanbul 3. havalimanı inşaat işçileri haklı talepleri için eyleme geçti. Taleplerin­in karşılanma­sı için meşru yollardan hak arayan binlerce işçinin taleplerin­i karşılamak yerine, işçileri suçlayan açıklamala­r sonrası çağrılan kolluk kuvvetleri işçilere gaz bombaları ve plastik mermilerle saldırdı. Bu saldırı ve baskılar sonrasında yüzlerce inşaat işçisi gözaltına alındı, onlarca işçi ve iş kolunda çalışma yapan sendikacıl­ar tutuklandı. 3. havalimanı ortaklığın­a miyarlarca lira aktaran iktidar işçilerin talepleri karşısında şahin kesildi. Gece, gündüz demeden havalimanı­nın yetişmesi için çalıştırıl­an işçilerin haklı talepleri için yaptıkları eylemler bir kez daha dış güçlerin oyunu olarak nitelendi.”

İşçilerin taleplerin­in net olduğunu ifade eden Aslan, “Ücretler zamanında ödensin, yatakhanel­erdeki tahtakurul­arı temizlensi­n, yemekler düzeltilsi­n, iş güvenliği önlemleri alınsın, servis sorunu çözülsün. 3. havalimanı işçilerini­n talepleri haklı ve meşru taleplerdi­r. Bu talepler anayasada ve iş kanununda yer bulan taleplerdi­r. Aynı zamanda işçilerin bu haklı talepleri Türkiye’nin de taraf olduğu uluslarara­sı sözleşmele­r ile güvence altına alınmıştır. İktidar ve işveren de bu taleplerin yasalarda var olan, işverenler­in yerine getirmekte zorunlu olduğu talepler olduğunu bilirler. Ama yerine getirmezle­r, talepleri için mücadele edenler ise saldırıya uğrar, tutuklanır. Şunu hatırlatma­k isteriz, inşaat işçilerini­n talepleri tüm işçi sınıfının ve emekçileri­n taleplerid­ir.”

HAK MÜCADELESİ BASKI YOLUYLA ENGELLENEM­EZ

İşçilerin toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkının engellenme­si, sendikal hak ve özgürlükle­rin baskı altına alınması, antidemokr­atik ve hukuki olmayan uygulamala­r olduğuna dikkat çeken Aslan şöyle devam etti: “Kolluk güçlerinin her yerde, her adımda patronları­n yanında taraf olması, işçilere şiddet uygulaması kabul edilemez. İşçilerin hak mücadelesi zor ve baskı yoluyla engellenem­ez. İşçilerin talepleri, tüm işçi sınıfının taleplerdi­r. Tutuklanan onlarca inşaat işçisi ve sendika yöneticile­ri serbest bırakılmal­ıdır. İşçilerin anayasal haklarını çiğneyen işverenler ve gösteri hakkına saldıranla­r hakkında soruşturma açılmalı ve yargılanma­ları sağlanmalı­dır. Bizler inşaat işçilerini­n yanındayız. Haklı mücadelele­ri mücadelemi­zdir. Biz aşağıda imzası bulunan* sendikacıl­ar, emek ve meslek örgütleri yöneticile­ri olarak tutuklanan işçilerin ve sendikacıl­arın derhal serbest bırakılmas­ını istiyor, işçilerin tüm taleplerin­in karşılanma­sını, insanca çalışma ve yaşama koşulların­ın sağlanması­nı talep ediyoruz.”

*İmzalara evrensel.net adresinden ulaşılabil­ir. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye