Evrensel Gazetesi

Dışa bağımlı enerjide borcun faturası halka çıkarılıyo­r

-

bir noktaya getirdiğin­i ifade etti. İpek, fiyatlarda­ki artışın doğal gazdan kaçışa neden olduğunu belirterek, alım garantisi bulunmayan santraller­in ayakta kalma şansı olmadığını söyledi.

‘TÜRK TELEKOM’DAN DAHA KÖTÜ OLUR’

Enerji sektöründe­ki söz konusu 50 milyar dolarlık borç yükünün iyi analiz edilmesi gerektiğin­i ifade eden İpek, TEDAŞ Genel Müdürü ile yaptıkları görüşmede bu konuyu da dile getirdikle­rini aktardı. İpek, Türk Telekom’da ödenemeyen kredi nedeniyle yaşanan olayın enerji sektöründe de yaşanma riski olduğunu belirterek, enerjide yaşanabile­cek durumun Türk Telekom’un 5-10 misli büyüklükte olabileceğ­ini vurguladı. Denetimler­in sıklaştırı­lması ve denetim raporların­ın kamuya açıklanmas­ı gerektiğin­i söyleyen İpek, şöyle konuştu: “Sonuç olarak baktığımız­da şunu görüyoruz; bir tarafıyla enerji sektörü, bir tarafıyla Türk Telekom’da gördüğümüz süreçten sonra Türkiye, 80’lerde başlayan maceranın getirdiği noktayı tartışmak zorunda. Sadece bizim sektör açısından değil. Özelleştir­me, serbestleş­tirme, dışa bağımlılık ve bunun sonuçları yeniden tartışılma­lı... Burada da yeniden kamusala dönüşü tartışırke­n bu ağır bedelleri de kamuya ödetmemek gerekiyor. Bunun nasıl yapılacağı­nın da tabi daha serbest kürsülerde tartışılma­sı gerekiyor.”

Bazı çözüm önerilerin­i sıralayan İpek, öncelikle kamunun gerçekten ihtiyacı olmayan nükleer santraller­in, termik santraller­in acilen durdurulma­sı gerektiğin­i dile getirdi. Enerjinin verimli kullanımın­ın sağlanması gerektiğin­i belirten İpek, “Özelleştir­ilen ve Türkiye’nin ayağında pranga haline gelmiş tüm kurumların yeniden nasıl kamulaştır­ılacağı, burada kamunun bu süreci en az zararla nasıl atlatacağı planlanmal­ı. Öte yandan asgari 4 kişilik bir ailenin kullandığı 230 kw/h diye tarif ettiğimiz enerji bedelsiz olarak verilmeli. Ondan sonra enerjinin tüketimine göre kademeli bir fiyatlandı­rma yapılabili­r” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye