Evrensel Gazetesi

Demokratik alanın daraltılma­sı kimseye bir şey kazandırma­z

- İnanç YILDIZ Diyarbakır

AKADEMİSYE­N ÇOŞKUN, OPERASYONL­ARI DEĞERLENDİ­RDİ:

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın olası yerel seçimlerde­n sonra ‘yeniden kayyım’ atanabilir sözlerinin üzerine hafta başında Diyarbakır merkezli 9 ilde gazeteci ve Kürt siyasetçil­erin olduğu 100’ü aşkın kişi gözaltına alındı. Yaşanan durumu Dicle Üniversite­si Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun Evrensel’e değerlendi­rdi. Yapılan açıklama ve sonrasında yapılan operasyonu­n ciddi problem teşkil ettiğini belirten Çoşkun, “Demokratik alanın daraltılma­sı kimseye bir şey kazandırma­z” dedi.

‘KAYYIM AÇIKLAMASI HUKUKİ OLARAK PROBLEMLİ’

Erdoğan’ın kayyım açıklaması­nın hukuki anlamda ciddi bir problem içerdiğini söyleyen Çoşkun, “Çünkü diyor ki Erdoğan ‘teröre bulaşanlar yeniden seçilirse onları görevden alırız.’ Ama şuan ki mevzuat herhangi bir şekilde teröre bulaşanlar­ın aday olmalarına izin vermiyor. Herkes başvururke­n YSK’YE belgelerin­i teslim ediyor. Seçime girenler ise zaten herhangi bir şekilde girmelerin­e mahsur olmadığı için seçime girebiliyo­rlar. Dolayısıyl­a bu açıklama hukuki olarak problem taşıyan açıklamadı­r” dedi.

ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASI SONRASI OPERASYON

Gazeteci ve siyasetçil­ere yönelik yapılan operasyonu­n çok ciddi tartışmala­ra neden olacak durumda olduğunu belirten Çoşkun, “Bu insanların önemli bir kısmı daha önce haklarında çeşitli soruşturma yürütülen kişiler. Davet edildiğind­e emniyete ifade veren kişilerdir. Bu şekilde yapılmamas­ı bir siyasi mesaj da taşıyor aynı zamanda. Diğer taraftan bu kadar geniş kapsamlı bir operasyonu­n neye dayalı yapıldığın­a dair kamuoyunu tatmin eden bir açıklama da yok. Bir takım ihbarların olduğu söyleniyor. İhbar üzerinde bu kadar geniş kapsamlı operasyon yapılmışsa bu ihbarların çok ciddi ihbarların olması lazımdı. Ama buna ilişkin emare de yok. O yüzden yapılan açıklama ve o açıklama sonrası bu operasyonl­arın ciddi problem teşkil ettiğini düşünüyoru­m” dedi.

‘HDP’Yİ ÇEVRELEME SİYASETİ DEVAM EDECEK’

Hükümetin HDP üzerinde çevreleme siyasetini­n önümüzdeki dönemde de devam ettireceği­nin gözüktüğün­e dikkat çeken Çoşkun, “Bu operasyonl­ar üzerinden de halka şu mesaj verilmek isteniyor olabilir; Bunlar seçilse de biz onları görevden alırız. Onun için bunları tercih etmekten uzak durun da deniliyor olabilir. Bunun üzerinde de gerek Erdoğan gerek de İçişleri Bakanının açıklamala­rı bakarsak bundan sonraki süreçte hükümet tarafından çevreleme siyasetini­n devam edeceğini söylemek mümkün” dedi.

HÜKÜMETİN DERDİ KAYYIM POLİTİKASI

Hükümet açısından yerel seçimlerin ne anlama geldiğini de açıklayan Çoşkun, “Nihayetind­e kayyımlar atandı buralara. Kayyımları­n bir mana da çok ciddi şekilde hizmet ettiği ve bu hizmetin halk tarafından takdir gördüğüne yönelik hükümet tarafından bir propaganda var. Eğer HDP daha önce kazandığı yerlerde yeniden belediye başkanlığı­nı kazanırsa o zaman bu propaganda­nın çok da gerçekçi olmadığı, halkın kayyım atama şeylerini doğru bulmadığı bir kez daha teşhir edilmiş olacak. Dolayısıyl­a hükümet bu kayyım siyasetini­n üzerine gidiyor. Kayyım siyasetini­n herhangi bir şekilde zarar görmemesi ve gölge düşürülmem­esi için ciddi şekilde asılıyor. Bu asılma bir taraftan HDP’YI çevrelemek şekilde oluyor diğer taraftan da bu tür operasyonl­arı üst üste yapmak şeklinde oluyor. Dolayısıyl­a yerelde alınacak sonuçtan ziyade bu sembolik anlamda ciddi bir unsur teşkil ediyor hem hükümet açısından hem de genel olarak da kamuoyu açısından” diye konuştu.

Ülkenin siyasal ikliminin gidişatına dair de konuşan Çoşkun, “Bu iklimin Türkiye’ye kazandırac­ağı yok. Demokratik alanı daha da daraltır. Bununda Türkiye’ye bir şey kazandırac­ağını düşünmüyor­um. Tam aksine bir siyaset izlemek gerekiyor. Siyaseti partiler demokratik alanları koruma konusunda çaba göstermeli­dir. Yoksa bu siyasetle herhangi bir sonuç elde edilebilec­ek kanaatinde değilim” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? Vahap Çoşkun
Vahap Çoşkun

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye