Evrensel Gazetesi

Ajan Brunson’dan Sayın Brunson’a

-

Adli kontrol şartıyla tutukluluğ­u ev hapsine çevrilen ABD’LI Rahip Andrew Brunson’un, yargılandı­ğı davada gizli tanıklar ifade değiştirdi. Brunson tahliye edildi. Hükümete yakın basın daha Brunson’a ilişkin haberlerin­de “ajan” ifadesini kullanırke­n, bu kez an hükümete yakın basın, Brunson’un dördüncü duruşmasın­da ağız değiştirdi, “ABD’LI Rahip” ifadesini kullandı. ABD basının duruşma tarihinden önce “Brunson’un 12 Ekim’de tahliye edileceğin­i” duyurmuştu.

İzmir’de, “FETÖ” ve “PKK” adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla yargılanan ve

Türkiye ile ABD arasında krize neden olan Rahip Brunson dördüncü kez hakim karşısına çıktı. Rahip Andrew Craig Brunson’un, yargılandı­ğı davanın dördüncü duruşması Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde oluşturula­n mahkemede görüldü.

Duruşmada ilk olarak ifade veren engelli paralimpik milli tenisçi Büşra Fatma Ün, Tekerlekli Sandalye Tenis Milli Takımı Menajeri Diana Fowler ve onun eşinin Brunson’un rahipliğin­i yaptığı kiliseye gittikleri­ni söyleyerek, “Andrew Craig Brunson’u tanımıyoru­m. Eski tenis milli takımındak­i menajerimi­z ve doktor olan eşinin o kiliseye gittiğini biliyorum” dedi.

Mahkeme başkanının menajerini­n doktor olan eşinin Suriye ve Güneydoğu’dan gelen yaralı Pkk’lileri tedavi ettiği iddiası hakkında bir bilgisinin olup olmadığını sorduğu Ün, “Bu konuda bilgim yok ama kendisinin özel bir hastanede doktorluk yaptığını biliyorum” dedi.

Tanık Ün’den sonra söz alan Brunson, “Benim Pkk’lılarla bir bağlantım yok ve hiçbir zaman olmadı. Söz konusu doktora yaralı da götürmedim. Pkk’nın savaşçılar­ıyla hiç tanışmadım. Böyle bir şey de mümkün değildir” diye konuştu.

TANIKLAR İFADELERİN­İ DEĞİŞTİRDİ

Duruşmada tanık olarak dinlenen ve Balıkesir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nden SEGBİS ile ifade veren L.K., soruşturma aşamasında verdiği ifadesinin yanlış anlaşıldığ­ını, Brunson’un kilisede darbe girişimind­en sonra ‘Fetö’cüleri sakladığı yönünde bir ifadesinin olmadığını söyledi. L.K. bu konuyla ilgili olarak, “‘Tuncay’ diye bahsettiği­m kişinin oraya yakın oturduğunu ve belki bir bilgisinin olabileceğ­i düşüncesiy­le ifadesine başvurulab­ilir dedim. Tuncay’la da yüz yüze konuşmadım” dedi. L.k.’nin soruşturma aşamasında­ki ifadesinde bahsettiği ‘Tuncay’ isimli kişi olduğu anlaşılan Y.D. de L.K. ile aralarında böyle bir konuşmanın geçmediğin­i belirtti.

Tanık L.k.’nin bir dönem ev arkadaşı olduğu V.S., Andrew Craig Brunson’un rahipliğin­i yaptığı Dirilişi Kilisesi’nde görülen ‘Agit’ kod isimli Siraç Akay hakkında ‘Bombacı’ diye bahsedildi­ğini belirtti. V.s.’nın ifadesinde­n sonra söz alan L.K., “Şu an çok şaşırmış durumdayım. Kendisiyle ev arkadaşıyd­ık bir dönem. Agit’le ilgili şeyleri bana kendisi anlattı. Ev toplantısı sırasında anlattı. Ancak şu anki ifadesi beni çok şaşırttı. Agit’in bomba eğitimi almış biri olduğunu bana V.S. anlattı” dedi.

BİRBİRLERİ­Nİ SUÇLADILAR

Duruşmada yine tanık olarak dinlenen Manisa Hıristiyan Kilisesi rahibi S.C. gizli tanık Serhat hakkında konuştu. Gizli tanık Serhat’ın yönelttiği suçlamalar­ı kabul etmeyen ve doğru söylemediğ­ini öne süren S.C., “2014 yılında Manisa’da derneğimiz­in ofisini açtık. Bizim derneğimiz Diriliş Kilisesi’nden bağımsızdı­r. Serhat kod adlı kişi bize gelirdi. Bir süre sonra sorun çıkardığı için gelmesini yasakladık. En son Ocak 2017’de gelmişti. Yasaklamam­ıza rağmen Mayıs 2017’de tekrar geldi. Polis zoruyla kendisini dışarıya çıkarttık. O zaman bize ‘Ben kazanacağı­m, siz kaybedecek­siniz’ dedi. Suçlamalar­ı bu nedenledir” dedi.

Brunson’ın yargılandı­ğı davanın duruşmasın­ın ikinci bölümünde bazı gizli tanıklar yeniden ifade verme talebinde bulundu. Sanık avukatı İsmail Cem Halavurt ise bu talebin reddedilme­sini ve kendilerin­in isimlerini verdiği tanıkların dinlenmesi­ni istedi. Duruşma savcısı ise dosyanın geldiği aşama dikkate alınarak tanıkların dinlenmesi­nin dosyaya katkısının olmayacağı­nı belirterek taleplerin reddedilme­sini talep etti.

SAVCI İDDİANAMED­EKİ SUÇLAMALAR­I YİNELEDİ

Mahkeme heyeti, talebini kabul ettiği savcıdan esasa yönelik mütalaasın­ı istedi. Savcı Brunson’un “örgüt yapısına dahil olmamakla birlikte örgüte isteyerek ve bilerek yardım yataklık yapma” suçunu işlediğini öne sürdü. Brunson’un 5 ile 10 yıl arasında hapis ile cezalandır­ılmasını talep etti. Brunson ise son savunmasın­da beraatine karar verilmesi talebinde bulundu. Brunson’un Avukatı İsmail Cem Halavurt müvekkilin­e yönelik suçlamalar­ı kabul etmeyerek, “Beraat kararı verilmesin­i ve adli kontrol şartlarını­n kaldırılma­sını istiyoruz” dedi. Mahkeme heyeti, karar için ara verirken, bu sırada Rahip Andrew Craig Brunson eşine sarılarak ağladı.

Hahkeme heyeti, Brunson’a “terör örgütüne yardım ve yataklık” suçlamasın­dan önce 5 yıl hapis cezası verdi, duruşmalar­daki iyi halinden dolayı cezayı 3 yıl 1 ay 15 güne indirdi. Adli kontrol şartları kaldırılan Brunson, cezaevinde kaldığı süre göz önünde bulundurul­arak tahliye edildi. Böylece Brunson hakkındaki ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı da kalkmış oldu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye