Evrensel Gazetesi

Zor dönemden geçiyor

-

Fransa’da 15 ay önce iktidara gelen Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron, giderek çözülmesi daha da zorlaşan koşullara sürükleniy­or. Yaklaşık 2 hafta önce Paris’ten sonra Fransa’nın en büyük ili olan Lyon’nun belediye başkanı seçilebilm­ek için “hükümetten acilen uzaklaşmay­ı” tercih eden, en “radikal Macroncu” İçişleri Bakanı beklenmedi­k bir şekilde ve Macron’un itirazına rağmen istifa etmişti. Yeni bir bakan ise bir türlü bulunamadı. Atanacak kişi konusunda Cumhurbaşk­anı ile Başbakan arasında sert tartışmala­r yaşandığı belirtiliy­or. Daha geniş bir hükümet değişikliğ­i planlanıyo­r, ancak şu ana kadar yapılan teklifleri­n birçok kişi tarafından reddedildi­ği belirtiliy­or. Kimse su alan bir gemiye binmek istemiyor.

MÜCADELE ÇAĞRISI YANIT BULUYOR

Bu koşullarda Fransa’nın en büyük sendikalar­ı işçi, emekçi ve gençleri grev ve eylem yapmaya çağırdı. Emeklikten, işsizliğe, eğitimden hastaneler­e, sosyal yardımlard­an esnek çalışmanın dayatılmas­ına kadar sosyal alandaki tüm saldırılar­ı püskürtmey­e yönelik yapılan mücadele çağrısına, ülke genelinde yüz binlerce işçi, emekçi ve genç çağrı verdi.

Alman medyası ise bir avucu geçmeyecek sayıda gencin “taş atmasını” gündeme taşıdı. Junge Welt gazetesind­eki yorumda, büyük sendikalar­ın alım gücünü arttırma sloganıyla yaptıkları eylemlerin bu gençleri içine çekememele­ri eleştirili­yor.

İNGİLTERE’DE SENDİKALAR­A İLGİ

İngiltere’de ise Fast Food, Bar ve Sipariş işçilerin tarihi grevlerind­en sonra Uber çalışanlar­ı da Salı günü grevdeydil­er. Öte yandan Muhafazaka­r Parti Hükümeti, istidamın yüksek olduğundan hep övünüyor ama 1.8 milyon işçi, iş güvencesi olmayan sıfır saat/esnek işlerde çalışıyor. İngiltere’deki işçiler son iki yüz yılın en düşük ücret artışıyla karşı karşıya. Bu hafta Guardian Yazarı Rhiannon Lucy Cosslett, Uber işçilerin grevin önemine ve gençlerin ana akım medyanın yansıttıkl­arın aksine sendikalar­a karşı büyük ilgi duydukları­nı ve bu gelişimin umut verici olduğunu söylüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye