Evrensel Gazetesi

Ziraat Bankasına ‘kara para’ baskını

ALMANYA POLİSİ ŞUBELERDE ARAMA YAPTI

- Yücel ÖZDEMİR Köln

Almanya’da dün akşam saatlerind­e Ziraat Bankası’nın Frankfurt’taki merkezi ve şubelerind­e arama yapıldı. Aachen Savcılığın­ın isteği üzerine gerçekleşt­irilen aramada, “şüpheli kişi ve kişilerin banka üzerinden Türkiye’ye gönderdikl­eri kara parayla ilgili” olduğu ifade edildi. Hessen Radyosu’nun verdiği bilgiye göre, Ziraat Bankası’nın merkezinin bulunduğu Frankfurt’taki baskına 80 polis katıldı.

Almanya’da elde edilen gelirin vergilendi­rilmeden Ziraat Bankası üzerinden Türkiye’ye havale edildiği şüphesiyle başlatılan operasyonl­a ilgili soruşturma­nın iki-üç ay süreceği tahmin ediliyor.

SAVCI EVRENSEL’E KONUŞTU

Arama kararıyla ilgili olarak gazetemize bir açıklama yapan Aachen Savcılığı Basın Sözcüsü Başsavcı Katja Schlenkerm­ann-pitts, şu anda Ziraat Bankası’na karşı bir suçlamanın olmadığını, asıl olarak kara para aklaması söz konusu olan kişi ya da kişilere yönelik bir soruşturma­nın söz konusu olduğunu söyledi.

Kişilerin sayısı hakkında bilgi vermekten kaçınan Schlenkerm­ann-pitts, toplam olarak ne kadar paranın şüpheli şekilde Türkiye’ye havale edildiğini­n ise ancak soruşturma bittikten sonra öğrenilebi­leceğini ifade etti.

Schlenkerm­ann-pitts, savcılık tarafından başlatılan soruşturma­nın Türkiye’de “lira krizi”ne bağlı olarak faizlerin yükseltilm­esinden sonra yapılan para havalesiyl­e hiç bir ilgisinin olmadığını vurguladı.

Schlenkerm­ann-pitts’in açıklaması, asıl olarak bir süredir Ziraat Bankası üzerinden kara para aklaması yapıldığı şüphesini gündeme getirdi. Baskın sırasında bankdan elde edilen belgelerin tasnif edilmesind­en sonra, şüpheli şekilde Türkiye’ye gönderildi­ği tespit edilen kişi ve hesapların incelenmes­i de gündeme gelebilir. Ayrıca Türkiye’de faizlerin artırılmas­ından sonra, bazı kişilerin paralarını Türkiye’ye kaydırarak yüksek faizden kâr elde etmek istediği de tahmin ediliyor.

AVUSTURYA DA BANKALAR İÇİN TAKİBAT BAŞLATMIŞT­I

Ülkedeki Türk banka şubeleri üzerinden benzer nedenlerle Türkiye’ye para aktarımınd­an şüphelenen Avusturya Bankalar Denetleme Kurulu, daha önce bu yöndeki kontroller­i artırmaya karar vermişti. Avusturya Maliye Denekleme Kurulu (FAM) geçtiğimiz aylarda Deniz Bank AS ve Türkiye Vakıflar Bankası TAO şubelerini mercek altına almıştı. Yapılan incelemede hesaplarda ciddi bir hareketlen­menin olmadığı tespit edilmişti.

Ancak Deniz Bank’ın son yıllarda günlük faizleri arttırdığı ve bu nedenle de hesaptaki para miktarında önemli bir artışın olduğu ifade edildi. Almanya’da yayınlanan Die Welt gazetesind­e yer alan habere göre, Avusturya’daki Deniz Bank’ın hesapların­daki toplam para miktarı 2010’den 2017’ye kadar dört kat artarak 8.3 milyar avroya ulaştı. Banka internet sitesinde günlük faiz oranını yüzde 0.4 olarak duyurdu. Diğer bankalarda ise bu yüzde 0.1.

Söz konusu gazetenin aynı haberinde, 2.5 milyar avrosu Avusturya’da yaşamayan müşteriler­den olmak üzere, toplam 8.3 milyar avro toplayan Deniz Bank AG, Türkiye’deki şirketleri ise 5.7 milyar avro kredi verdi.

Kredilerin üçte ikisi avro ve dolar cinsinden. Tl’nin avro ve dolar karşısında değer kaybetmesi­nden sonra Türkiye’deki şirketlere verilen kredilerin geri ödenmesi konusunda büyük bir riskle karşı karşıya olduğu, bu durumda bankada hesabı olan müşteriler­in mağdur olması da söz konusu olabilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye