Evrensel Gazetesi

Abd’nin silah ihracatı bir yıl yüzde 33 arttı

-

bu yıl 55.66 milyar dolar silah ihracatı yaptı. 2018’de en çok silah Avrupa ülkelerine gönderildi. “Rusya tehdidi” söylemine paralel olarak İsveç, Finlandiya, Slovakya, Letonya ve Polonya’ya toplam 18.4 milyar dolar ekipman askeri satış yapıldı. Yine Çin ve Kuzey Kore’yle yükseltile­n gerginliği­n ‘kâr’ı da Hindistan, Japonya, Kore ve Avusturaly­a’ya 8.5 milyar dolar silah satışı oldu. Ocak ayında Kongre’ye gönderilen tebligatta Belçika ile 6.53 milyar dolar değerinde 34 F-35A tipi savaş uçağı için anlaşma sağlandığı kaydedildi. Almanya’ya 1.40 milyar dolar değerinde üç C130 ve üç KC-130J tipi askeri nakliye uçağı satışına onay verildi. Ayrıca şubat ayında Hollanda’ya 1.191 milyar dolar değerinde 28 AH-64D Apache tipi taaruz helikopter­i satan Abd’nin, İspanya’ya da nisan ayında 1.3 milyar dolar değerinde 17 CH-47F Chinook tipi helikopter satışı yaptığı belirlendi. Kayıtlarda, Yunanistan ile F-16 filosunun V serisi olarak bilinen “70-72 Block” modernizas­yonu için de 2.4 milyar dolarlık anlaşma yapıldığı görüldü. ABD, İngiltere’ye ise 1.31 milyar dolarlık askeri ekipman satışı yaptı.

DOĞU AVRUPA’DA 18 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ

ABD Kongresi’nin “Rusya tehdidi” söylemine paralel olarak Trump yönetimini­n en fazla silah satışını Doğu Avrupa ülkelerine yapmış olması dikkat çekti. ABD yönetimi 2018 mali yılında İsveç, Finlandiya, Slovakya, Letonya ve Polonya’ya toplam 18.4 milyar dolarlık askeri malzeme sattı.

Doğu Avrupa’ya yapılan satış, toplam satışın yaklaşık üçte birine denk gelirken, buradaki en büyük pay 11.3 milyar dolar alım yapan Polonya’ya ait.

ASYA’YA 8.5 MİLYAR DOLAR

Abd’nin Çin ve Kuzey Kore’ye yönelik oluşturduğ­u algıya paralel olarak da Hindistan, Japonya, Kore ve Avusturaly­a’ya 8.5 milyar dolar satış yapması dikkati çekti. Kongreye iletilen tebligatla­rda, Japonya’ya 3.4 milyar dolar değerinde, Güney Kore’ye 2.6 milyar dolar değerinde, Hindistan’a 930 milyon dolar değerinde, Avusturaly­a’ya ise 1.14 milyar dolarlık ticaret yapıldı.

Trump göreve geldikten hemen sonra özellikle Körfez ülkelerine yönelik silah satışına hız vermişti. Bu yıl ise Abd’den en az silah satın alan bölge Körfez bölgesi oldu. Körfezde en fazla silah alımını 2.2 milyar dolarla Suudi Arabistan yaparken, onu 1,57 milyar dolarla Katar takip etti, Katar’ı 1.3 milyar dolar ile Bahreyn izledi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye