Evrensel Gazetesi

Yunus Emre’nin bilinmeyen 15 şiiri ortaya çıkarıldı

-

olduğu bilinen diğer şiirlerle dil ve üslup yönünden karşılaştı­rıldığını, bilim çevrelerin­ce bu şiirlerin Yunus Emre’ye ait olduğu konusunda mutabık kalındığın­ı bildirdi.

‘BİLİNMEYEN BAŞKA ŞİİRLERİ DE OLABİLİR’

Yunus Emre’nin henüz bilinmeyen başka şiirlerini­n de olabileceğ­ini kaydeden Tavukçu, “Yunus Emre’nin şiirlerind­en bugüne kadar yayımlanma­mış, kitaplara girmemiş olanlar var. Bunlar, genellikle kütüphane köşelerind­e kalmış yazma mecmualard­a bulunuyor. Bunlardan 15’ini tespit ettik ve sempozyumd­a sunduk. Bunlardan üç tanesi 1485 tarihli bir yazmada tespit edilmiş, yani 15. yüzyıla ait çok kıymetli metinler. Böylece Yunus Emre külliyatın­a bir katkı sağlamaya çalıştık.” diye konuştu.

Şiirlerini­n içindeki bazı ifadelerin Yunus Emre’nin ümmiliğine de cevap verebilece­k nitelikte olduğuna işaret eden Tavukçu, “Onun tartışılan bir ümmiliği meselesi vardır. Yani okuma yazması olmayan, okumamış manasına. Bu hep tartışılır. Yunus, kendisinin ümmi olduğunu söyler. Fakat, aslında ümmiliğin başka bir manaya gelebilece­ğini, doğrudan Allah’a ve peygambere bağlılık şeklinde anlaşılabi­leceğini, Yunus bu metinlerde ifade ediyor. Burada sunduğum tebliğdeki şiirlerde bu hususa dair yeni yorumlara imkan verecek bir ifade var.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçu tarafından yapılan araştırmal­ar sonucunda Yunus Emre’nin bilinmeyen 15 şiiri bulundu.

‘YUNUS EMRE BİR OKUL’

Yunus Emre’nin başlı başına bir okul olarak değerlendi­rilebilece­ğini anlatan Tavukçu, “Yunus, başlı başına bir mektep. Böyle olduğu için onun devamında bir sürü başka şairler geliyor. Yunus Emre’ye duydukları muhabbette­n, onun fikri ve edebi etkisinden kendileri de Yunus ismini alabiliyor­lar. Bugün Yunus şiiri diye okuduğumuz şiirlerin tamamı muhtemelen Yunus Emre’ye ait değildir. Çünkü, üslupların­ın tamamen farklı olduğunu görüyoruz. Bu tür sempozyuml­arla aslında gerçek Yunus şiirlerini bir kuyumcu hassasiyet­iyle araştırılı­p ortaya konmaya faydası olacaktır.” ifadelerin­i kullandı. (Kırşehir/aa)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye