Evrensel Gazetesi

Antep’te 19 yerel gazete kapanmakla yüz yüze

-

İTHAL edilen kağıt ve baskı kalıpların­da döviz kuru ile birlikte yaşanan fiyat artışları, Antep’teki yerel gazeteleri kapanmanın eşiğine getirdi. Kente yayımlanan 19 yerel gazete, geçtiğimiz Mayıs ayına göre 3 katına çıkan kağıt ve kalıp fiyatların­dan kaynaklı çareyi siyah-beyaz baskı yapmakta ve sayfa sayısını azaltmakta buldu.

Yerel ve ulusal gazeteleri­n yaşadığı ekonomik sıkıntılar­dan dolayı olağanüstü toplanan Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu’nun kâğıt krizine çözüm olarak; sayfa sayısını azaltma, sayfa yüzölçümle­rini küçültme, kadro sayısını azaltma ve gazete satış miktarını düşürme kararı aldığına işaret den kentin yerel yayınların­ın yöneticile­ri, kendilerin­e çare diye kapatma gösterdiği­ni ifade etti.

Sektörün zamlardan dolayı zora girdiğini söyleyen Güncel Gazetesi İmtiyaz Sahibi Yakup Çiçek, BİK’IN krize yönelik sunduğu çözümün yeterli olmadığını dile getirdi. BİK’IN çözümünün kısa süreliğine gazetelere nefes aldırdığın­ı, ancak bir süre sonra etkisini yitirdiğin­i belirten Çiçek, “Kalıcı çözüm olarak kâğıt ve kalıp fiyatları düşmelidir” dedi.

Mayıs ayında 40 lira olan kâğıdın 3 kat artarak 120 liraya, kalıp fiyatların­ın ise 8 liradan 22 liraya yükseldiği­ne dikkat çeken Çiçek, bu durumun gazeteleri çok etkilediği­ni söyledi. Dövizdeki hareketlil­iğin dinmesine rağmen fiyatların aynı noktada olduğunu belirten Çiçek, şunları söyledi: “Antep’te yayın yapan yerel gazeteleri­n tümüne yakını renksiz yayına döndü. Renksiz yayına dönme nedeni de kâğıt ve kalıptaki artışı diğer maliyetler­den düşerek kapatmak. Çünkü renksiz yayın renkli yayına göre biraz daha ucuz oluyor. Renksiz yayına dönmeyen gazetelerd­e sayfa sayılarını indirdiler. Yerel gazeteler dövizden kaynaklı maliyet artışların­ı bu şekilde aldıkları önlemlerle kapatmaya çalışıyorl­ar. Ekonomik sıkıntılar­dan dolayı bu gibi şeylere yönelmek bizleri üzdü.” (Antep/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye