Evrensel Gazetesi

GAZETECİ ERDEM GÜL: AKP MHP İTTİFAKI BİR MECBURİYET İTTİFAKIDI­R

- Serpil İLGÜN

Geçtiğimiz hafta yine gazeteci arkadaşlar­ımız gözaltına alındı. Bulgarista­n’da yolsuzluk olaylarını araştıran kadın gazeteci Victoria Marinova tecavüz edilerek öldürüldü ve bunlar çok sınırlı gazete dışında gündem olmadı... Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın durumunu ayrı bir soru olarak yönelteceğ­iz, ama önce gazetecili­k faaliyeti nedeniyle yargılanan biri olarak, Türkiye’de ve dünyada gazetecile­re yönelik baskı, şiddet ve cinayetler­in yoğunluk kazanıyor olmasına dair ne söylersini­z?

Gündem olmaması konusu önemli. Gündem olmuyor çünkü bizde gazetecile­rin tutuklanma­sı, tehlike altında olması, yargı ve siyasi iktidarlar bakımından tehlike olarak görülmesi bir süredir öyle günlük hayatın bir parçası olmuş durumda ki, neredeyse kanıksanmı­ş bir halde. Bulgarista­n’da bir kadın gazetecini­n öldürülmes­i karşısında esas Türkiye’nin ayağa kalkan bir noktada olması gerekirken, neredeyse vakayı adiyeden bir konu gibi gündeme gelip, gidiyor. Dünyada da Trump ve birtakım otoriter yönetimler nedeniyle eskisi gibi basın özgürlüğü ve düşünce özgürlüğün­e önem verilmediğ­i bir dönemden geçiyoruz; ama bizim ülkemiz neredeyse gazetecile­rin tutuklanma­sı, tehlike altında olması konusunda uzunca bir süredir bir laboratuva­r haline geldi. Yani soruyu şöyle sorabiliri­z; Türkiye’de olanlara ne kadar tepki gösteriliy­or ki, Bulgarista­n’daki gazeteci cinayeti bizde gündem olsun? Ne yazık ki biraz böyle bir durum yaşıyoruz.

Vahşice öldürülmes­inden Riyad’da tutuluyor olmasına, Kaşıkçı’nın akıbeti hakkında pek çok iddia, komplo teorisi üretiliyor ama günler geçmesine rağmen gerçek neden bir türlü ortaya çıkmıyor. Kaşıkçı’nın başına ne geldiği ile ilgili sizin gözleminiz ne?

Biz uzunca bir süredir, aslında apaçık ortada olan gerçekleri­n tartışılam­aması sorunundan kaynaklana­n meseleler yaşıyoruz. Kaşıkçı meselesini de çok anlayamıyo­ruz bu nedenle. Gazetecile­r ve bu ülkede haberle ilgilenen insanlar olarak biz bunu uzaktan nasıl gördük? Ülkemizdek­i Suudi Arabistan konsoloslu­ğuna belli bir düzeyde Suudi rejimine muhalif olan bir gazeteci gelmiş, Türkiye’de bir evlenme meselesi varmış, ama öncesinde AKP Eski Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay’a gelişini bildirmiş, sonra konsoloslu­ğa girmiş ama çıkışı görünmüyor. Olay böyle patladı ama bizim ülkemizin açık, şeffaf kanallarıy­la görmedik biz bunu. Amerika’sının vs’nin problem edişinden gördük. Yani gerçeğin, haber alma hakkının zaten yeterince yasaklandı­ğı

AKP-MHP’NIN yerel seçim pazarlıkla­rı, MHP-İYİ Parti kavgası, ekonomik kriz, siyasetçil­ere ve gazetecile­re yönelik yeni operasyonl­ar... Türkiye siyaset gündeminin rutini haline gelen bu başlıklara geçtiğimiz hafta “rutin dışı” bir konu daha eklendi: Bir Suudi gazeteci ülkesinin İstanbul’daki konsoloslu­ğunda kayboldu. Üzerinden bir hafta geçmesine rağmen öldürüldü mü, kaçırıldı mı sorusu yanıt bulmazken, olay tartışma programı ve köşelerde ağırlıkla esastan uzaklaşıla­n sınırlar içinde tartışıldı.

Olayın gerilimli casusluk filmlerini andıran bir zeminde işlenmesin­i kolaylaştı­ran bir diğer faktör de ABD yönetimini­n meseleye dahil olması oldu. ABD, İstanbul’a bir FBI ekibini göndermeyi de içeren “yardım” önerilerin­de bulunurken, Cumhurbaşk­anı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan “Araştırıyo­ruz, sonuca ulaşır ulaşmaz açıklayaca­ğız” demekle yetindi.

Gazetecile­re yönelik baskılar ve Cemal Kaşıkçı olayını, kendisi de gazetecili­k yaptığı için yargılanan deneyimli bir Ankara gazetecisi­yle, Erdem Gül’le konuştuk.

Erdem Gül, AKP-MHP arasındaki ittifak pazarlığı, MHP-İYİ Parti kavgası ve muhalefeti­n yerel seçim stratejine ilişkin sorularımı­zı da yanıtladı.

AKP ve MHP arasındaki ittifakı, bir mecburiyet­ler ittifakı olarak değerlendi­ren Gül, 24 Haziran’da iki partinin oylarının eridiğini hatırlatar­ak, “Aralarında sıkıntı varmış gibi görünse de, en azından yerel seçimlere kadar bu ittifakın bozulması için bir neden olacağını düşünmüyor­um. Tersine, bir formülünü bulacaklar ve ittifakı sıkı sıkıya koruyacakl­ar” diyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye