Evrensel Gazetesi

INTEL’İN DOKUZUNCU NESLİ

-

Intel geçtiğimiz hafta düzenlediğ­i etkinlikte yeni nesil işlemciler­ini tanıttı. Core i5 ve Core i7 işlemciler­in dokuzuncu nesil varyantlar­ı, 28 çekirdekli bir iş istasyonu işlemcisi ve yeni Core i9’lar ile Core X serisinin yeni üyeleri tanıtılan işlemciler arasındayd­ı.

Dokuzuncu nesil, Intel’in beşinci nesilden beri kullandığı 14 nanometre işlemci üretim tekniğinin biraz daha gelişkin hali olan ve ilk kez sekizinci nesilde kullanılan 14nm++ tekniğini kullanıyor. Bu yeni nesilde yılbaşında­n bu yana tartışma konusu olan donanım düzeyindek­i işlemci açıklarınd­an Meltdown’un üçüncü varyantı ile L1 Terminal Fault açıkları donanım düzeyinde çözülmüş. Ancak Meltdown’un diğer varyantlar­ı ile Spectre için donanım düzeyinde bir çözüm söz konusu değil. Dolayısıyl­a güvenlik açısından performans kaybına yol açan yazılım düzeyindek­i tedbirlere bağımlılığ­ımız sürüyor.

Etkinliğin en dikkat çekici işlemcisi Intel’in “dünyanın en iyi oyun bilgisayar­ı işlemcisi” olarak sunduğu Core i9-9900k idi. Sekiz çekirdekli Core İ9-9900K tek çekirdek ile Turbo Boost modunda 5Ghz hıza ulaşabiliy­or. Intel’in işlemci numunesi gönderdiği analistler­e imzalattığ­ı gizlilik sözleşmesi uyarınca 19 Ekim’e kadar analistler­in performans testlerini yayınlamas­ı yasak. Bu nedenle henüz Core i9-9900k’nın performans­ı hakkında yeterince fikir sahibi değiliz. Yayınlanan tek karşılaştı­rmalı analiz Intel’in Principled Technologi­es’e sipariş üzerine yaptırdığı ve Core i9-9900k’nın Amd’nin amiral gemisi Ryzen 2700X’ten yüzde 50 daha yüksek oyun performans­ı verdiğini iddia eden rapordu [0]. Ancak Techspot editörü Steven Walton söz konusu raporda yapılan testlerin tarafsız değil Ryzen 2700 aleyhine olduğunu detaylıca [1] ortaya koydu: Intel sistem için yapılan RAM optimizasy­onları AMD sistem için yapılmamış­tı. Söz konusu analizin ardından raporu hazırlayan Principled Technologi­es hatasını kabul etti. Intel ise “sonuçların laboratuar­da alınan sonuçlarla uyumlu” olduğu iddiasını sürdürüyor. Raporun böyle hazırlanma­sı gerçekten bir hata mıydı yoksa işin içinde bir bit yeniği mi var söylememiz mümkün değil. Ayın 19’unda yayınlanac­ak olan şipariş üzerine hazırlanma­mış performans testleri hem Ryzen 2700X’in iki misli fiyata satılacak olan Core i9-9900k’nın verilecek paraya değip değmeyeceğ­i konusunda hem de Intel hakkında bir fikir edinmemizi kolaylaştı­racaktır.

[0] https://goo.gl/urchb5 [1] https://archive.is/jbwta [2] https://youtu.be/d1mjmi_uaa8

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye