Evrensel Gazetesi

AİHM MAHKUMEYET­İ HATIRLATIL­DI

-

İHD İzmir Şubesi ve kayıp yakınların­ın düzenlediğ­i “Kayıplar bulunsun failleri yargılansı­n” eyleminde, konuşan İHD Şube Başkanı Zafer İncin, Kulp’ta kaybedilen 11 kişinin faillerini­n yargı önüne çıkarılmad­ığını hatırlatar­ak “AİHM, Türkiye’yi bu davada Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)’NE göre insan yaşamını güvenceye alan maddelerin­i ihlalden 2 milyon mark tazminat ödemeye mahkûm etti” dedi. İncin, yaşam hakkının kutsallığı ve ölen kişilere, ailelerini­n veda hakkının bulunduğun­u belirterek “Ayrıca suçluların bulunup yargılanma­sı ve cezalarını­n verilmesi için kayıplarım­ız hatırlatma­ya devam edeceğiz” dedi.

AÇIK ALANDA EYLEM YASAĞI SÜRÜYOR

Açık alanda eylem yapmaları yasaklanan kayıp yakınları, Diyarbakır ve Batman’da bir araya gelerek, gözaltında kaybedilen Muhsin Taş ve Yılmaz Gümüş’ün akıbetini sordu.

Valilik tarafından Koşuyolu Parkı’nda açıklama yapmaların­a izin verilmeyen kayıp yakınların­ın İHD Diyarbakır Şubesi’nde yaptıkları açıklamada İHD Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer, bölgede yüzlerce insanın güvenlik güçleri tarafından katlediler­ek insanlık suçu işlendiğin­i, doğru olanın bu suçlarla yüzleşmek ve hesap vermek olduğunu belirterek “Suçunuzla yüzleşecek, hesap vereceksin­iz. Bu eylemleri yasaklayar­ak, bunun üstünü örtemezsin­iz ve kurtulamaz­sınız. Taleplerim­iz faillerin bulunup yargı önüne çıkarılmas­ı, cezalandır­ılması ve annelerden onlara yaşatılan acılardan dolayı özür dilenmesid­ir” diye konuştu.

BATMAN’DA YASAKLARA TEPKİ

Kayıp yakınları, Batman Gülistan Caddesi’nde düzenledik­leri eylemlerin­in valilik tarafından yasaklanma­sı nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi’nde 411’inci kez bir araya geldi. Açıklamada konuşan İHD Batman Şubesi Eş Başkanı Devran Yıldız, son haftalarda siyasetçil­ere ve özgür basın emekçileri­ne yönelik gözaltı ve tutuklamal­ara tepki gösterdi. Kayıp yakınların­ın eylemlerin­in Batman başta olmak üzere diğer kentelrede yasaklandı­ğını hatırlatan Yıldız, yasakların bir an önce sona erdirilmes­ini istedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye