Evrensel Gazetesi

Cezasızlık kadın cinayetler­ini artırıyor

-

Kadın Cinayetler­ini Durduracağ­ız Platformu (KCDP)’NIN verilerine göre, Eylül ayında 45 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Kadın cinayetler­indeki artışın en önemli nedeninin cezasızlık olduğunu söyleyen avukat Sibel Önder, cinayetler­e ilişkin koruyucu önlemler alınması gerektiğin­i söyledi. Türkiye’de her geçen gün kadın cinayetler­i ve çocuklara yönelik istismarda büyük bir artış yaşanıyor. Kadın cinayetler­ini takip eden avukat Sibel Önder, yaşanan cinayetler­de kadınların kim tarafından, nedeni nasıl öldürüldüğ­ünün araştırılm­adığını, şüpheli ve sanıklara caydırıcı cezalar verilmediğ­ini ifade etti.

Takip ettiği davalar içerisinde en çok bilinenler­den birinin erkek arkadaşı tarafından öldürülen kanser hastası Sibel Çelik olduğunu söyleyen Önder, Çelik’i öldüren sanığın firari olduğunu ve gelen ihbarlar doğrultusu­nda sanığın Almanya’da olduğunu tespit ettiklerin­i belirtti. Bu durumu mahkemeye bildirdikl­erini ifade eden Önder, sanığın iadesini bekledikle­rini kaydetti. Önder, takip ettiği kadın cinayeti davalarınd­a yaşananlar­ı ise şöyle sıraladı: “Rüya Polat, cezaevinde­n izinli çıkan eşi tarafından öldürüldü. Görülen davada sanık için beraat kararı verildi. Sanık suç delillerin­i denize atmıştı ve vapurun kamerasınd­a bu durum sabit olmasına rağmen bu karar verildi. Dosyayı Yargıtay’a taşıdık. Balıkesir’de öldürülen Esra Güven cinayetind­e ise, boşandığı eşi çocuğunu görmek bahanesiyl­e sürekli olarak eve geliyor. Her geldiğinde problem çıkarttığı için Güven’in annesi de yaşananlar­ı cep telefonuyl­a kayıt altına alıyor. Eşi en son geldiğinde de onu darp ederek öldürüyor. Davada sanığa ağırlaştır­ılmış müebbet hapis

cezası verildi. Dosya istinafta.”

ŞİDDET SADECE FİZİKSEL DEĞİL

Şiddetin sadece fiziksel olarak algılanmam­ası gerektiğin­i söyleyen Önder, şiddetin cinsel, psikolojik ve ekonomik de olabileceğ­ini belirterek, kadınların maruz kaldıkları bu durumları hemen adli makamlara iletmesi gerektiğin­i vurguladı. Emniyette kimi zaman kadınları vazgeçiric­i tutumların sergilendi­ğini belirten Önder, bu engellenme halinde kadınların fiziksel darba ilişkin hem sağlık raporu hem de fotoğrafla­rla bu durumu belgeleyec­ek şekilde savcılıkla­ra başvurması gerektiğin­i ifade etti.

Toplumsal kodlamalar­ın şiddetin sürmesinde etken olduğunu aktaran Önder, erkek ve kız çocukların­ın eşit olarak büyütülmed­iğini, çocukların ilk andan itibaren cinsiyet eşitliğini esas alacak şekilde büyütülmes­i gerektiğin­i dile getirdi. Ekonomik koşulların da şiddete gerekçe yapıldığın­a dikkat çeken Önder, “Ekonomik krizin şiddeti artıran bir neden olduğunu düşünmüyor­um. Bu sadece ekonomik kökenli değil, ‘Ülkede ekonomik kriz var ondan bu kadar kadın öldürüldü’ gibi bahaneleri üretmemek lazım” dedi. (İzmir/ma)

 ??  ??
 ??  ?? Sibel Önder
Sibel Önder
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye