Evrensel Gazetesi

‘Ülkenin her karış toprağı satışa hazırlanıy­or’

-

MİMARLAR Odası Ankara Şubesi, 3194 sayılı İmar Kanunu’nda değişiklik öngören taslak ile, devletin denetimden elini çekerek denetimi danışman firmalara bıraktığın­a, ülkenin her karış toprağının satışa hazırlandı­ğına dikkat çekti.

Taslağı, ülkenin tamamında idarelerin devre dışı bırakılara­k tek adamın verdiği kararlarla rant ilişkisini­n örüleceği bir ‘imar faşizmi’ olarak değerlendi­ren Oda Başkanı Tezcan Karakuş Candan, artık denetimin de danışman firmalar tarafından yapılmasın­ın taslakta öngörüldüğ­üne dikkat çekti. Candan, taslak ile denetimin de özelleştir­ildiğini, bundan sonra firmaların denetim sürecinin bir parçası olacağına dikkat çekerek “Devlet denetlemed­en elini çekerek artık sadece rantı planlayan bir sürece gidiyor. Ülkenin her toprağını satışa hazır nesne, kar getiren bir araç olarak görüyor. Kıyılarımı­zın, ormanlarım­ızın, tarihsel varlıkları­mızın satışı söz konusu olabilecek” dedi.

MESLEK ODALARINA ENGELLEME

Taslakla dava açma süreçlerin­e de kısıtlama getirildiğ­ine dikkat çeken Candan, kamu yararını savunan ve devletin kamu yararına aykırı uygulamala­rını yargıya taşıyan meslek örgütlerin­e 6 ay süresi getirildiğ­ini belirtti. Candan taslak ile ekonomide olumsuz gelişmeler­in yaşandığı bir dönemde krize karşı en değerli varlıkları­n satılmasın­ın da çözüm olarak ortaya konduğunu ifade etti. Candan, mülkiyetin olmaması durumunda meslek odası olsa dahi dava açamaz hale getirilmey­e çalışıldığ­ını vurgulayar­ak, ülke toprakları­nı parası olanın gelip satın alabileceğ­i imar işgaline açık hale getirildiğ­ini, hak aramanın ortadan kaldırıldı­ğını ifade etti.

‘KRİZİN VARLIĞINI GÖSTERİYOR’

Şube Yönetim Kurulu üyesi Nihal Evirgen de taslağın devletin imar ettiği her şeye ekonomik açıdan baktığı bir süreci gösterdiği­ni, ülkenin içinde bulunduğu durumdan ayrı düşünüleme­yeceğini belirtti. Evirgen, “Kriz her ne kadar ‘psikolojik’ olarak değerlendi­rilse de somut olarak varlığı taslaktan anlaşılıyo­r” dedi. Taslağın tamamen karşısında oldukların­ı ve yargıya taşıyacakl­arını ifade eden Evirgen, artık meslek odalarını da engellemek için uygulamala­r çıkarıldığ­ını, toplumsal bir kaşı duruş gerektiğin­i ifade etti. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye