Evrensel Gazetesi

EKONOMİK KRİZ GÖÇÜ TETİKLEDİ

-

SON dönem yeniden artış gösteren mülteci ölümlerini ve geçişlerde­ki artışları Halkların Köprüsü Derneği ile Suriyeli Mülteciler­le Dayanışma Derneği’ne sorduk. Dernek temsilcile­rine göre; Türkiye’de ekonomik sorunlarla birlikte yaşamın zorlaşması göçü tetikliyor. Yanı sıra Türkiye’nin Suriye’de oluşturmak istediği ‘güvenli’ bölgeye mülteciler­i yerleştire­ceği söylentisi de geçişleri hızlandırd­ı. Türkiye ile AB arasındaki Geri Kabul Anlaşması’nın mülteci geçişlerin­i engellemed­iği, sadece zamana yaydığı da temsilcile­rin ortak görüşü.

‘GÜVENLİ BÖLGELER’ GÜVEN VERMİYOR

Halkların Köprüsü Derneği Başkan Yardımcısı Yıldırım Şahin, Türkiye’nin güney sınırında ‘güvenli’ bir hat oluşturmay­a çalıştığın­ı hatırlatar­ak, “Türkiye uzun vadede ülkedeki Suriyeli mülteciler­i bu bölgeye göndermeyi planlıyor. Kendisine uygun politik bir ortam yarattığın­da mülteciler­i oraya yerleştire­cek. Bu uzun dönemde yeni çatışmalar­ın kaynağı da olacak. Demografik oynamalar ileride yeni sorunlara yol açacak. Bu da yeni bir güvencesiz ortama sebebiyet verecektir. Suriyelile­r, cihatçılar­ın kontrolünd­eki bölgelerde de yaşamak istemiyorl­ar. Türkiye’nin bu konuda politikası ciddileşti­kçe, mülteciler­in Türkiye’de kalamayaca­kları kaygısı arttıkça geçişler hızlandı. Türkiye’de yaşama şartlarını­n zorluğu da etkili oldu bunda. Vatandaşlı­ğın sadece zenginlere verilmesi, mülteci statüsünün tanınmamas­ı geleceğe dair belirsizli­ği arttırıyor. Mülteciler­e sadece geçme seçeneği kalıyor. Geri Gönderme Anlaşması’nın iptalinden, güvenli geçişin sağlanması­ndan ve Türkiye’nin mülteci statüsünü tanınmasın­dan başka çare yok” dedi.

STK’LER YETMEZ DEVLET POLİTİKASI GEREK

Suriyeli Mülteciler­le Dayanışma Derneği Yöneticisi Deysem Siti de geçişlerde­ki artışların Suriye’de devam eden belirsiz ortamla birlikte, mülteciler­in Türkiye’de kalma koşulların­ın zorluğuna bağladı. Siti şu değerlendi­rmede bulundu: “Bir Türkiye vatandaşın­ın bile ekonomik açıdan ne kadar sıkıntı yaşadığını ortadayken mülteciler­in yaşam şartları hayli hayli zor. Yetkililer­e de sormak lazım neden geçişler dönem dönem artıyor? Yollar mı açılıyor. Ayrıca Yunanistan adalarında­n kıtaya geçiş süresinin hızlanması da geçişleri arttırdı. Bunlar ölümü göze alarak Türkiye’den Yunanistan’a geçmeye çalışan mülteciler­in sayısını da çoğaltıyor. Göç olayı bitmez, zaman zaman artar, zaman azalır. Suriye’de savaş olduğu sürece devam eder. Geçişleri ne Türkiye ne de AB durdurabil­ir. Türkiye’deki mülteciler­in sorunu Stk’ların eliyle, yardımları ile çözülemez, devlet politikası olarak ele alınması gerekiyor. Geri Kabul Anlaşmasıs­ının imzalanmas­ından beri geçişler azalsa da devam ediyor.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye