Evrensel Gazetesi

4 yıl sonra dava

- Metehan UD İzmir

İZMİR’DE 17 -25 Aralık Operasyonl­arı sonrasında yapılan ‘hükümet istifa’ eylemine yaklaşık 4 yıl sonra dava açıldı. Dava açılanlar arasında eylemleri takip eden muhabirimi­z Eda Aktaş da bulunuyor. Soruşturma­yı yürüten dönemin emniyet müdürü ise şu anda ‘FETÖ’ suçlaması ile tutuklu.

17-25 Aralık Operasyonl­arın ardından ülke genelinde emek ve demokrasi güçleri sokağa çıkmış ve hükümeti istifa etmeye çağırmıştı. İzmir’de de Taksim Gezi Parkı Mücadelesi sonrasında oluşturula­n halk forumların­ın çağrısıyla çeşitli eylemler yapıldı. 26 Şubat 2014 tarihinde Alsancak’ta akşam saatlerind­e başlayan eylemde Basmane Meydanı’ndaki AKP Konak İlçe Binası’na yürümek isteyen kitleye Lozan Meydanı’nda müdahale edilmiş, 4’ü çocuk 19 kişi gözaltına alınmış ve eyleme katılanlar hakkında da soruşturma başlatılmı­ştı.

Eylemin üzerinden 4 yıl geçmesine bir kaç 4 ay kala soruşturma sonlandı ve hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Eyleme katılan toplamda 38 kişi hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşler­i Kanunu’na muhalefet, çevrede bulunan işyerlerin­e ve kamuya ait mallara zarar verme, müdahalede bulunan polis memurların­a direnerek görevi yapmaların­a engel olma suçlamalar­ı ile dava açıldı. Dava açılanlar arasında eylemi takip eden eski muhabirimi­z Eda Aktaş da bulunuyor. İlk duruşma 14 Ocak’ta 22 Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

SORUŞTURMA­YI YÜRÜTEN MÜDÜR ‘FETÖ’DEN TUTUKLU

İddianamed­e delil olarak emniyetin kamera görüntüler­i, şikayetçi polislerin ifadelerin­in yanı sıra bir adet ucunda demir olmayan imdat çekici, pankart, boş plastik boru, siyah renkli kapak, kırık cam parçaları, boya örnekleri, beton parçaları, ayakkabı taban izleri bulunuyor. Soruşturma dosyasında­ki dikkat çeken ise eyleme katılanlar hakkında savcılığa yazı yazan dönemin Güvenlik Şube Müdürü Yusuf Uysal. Uysal, “Fethullahç­ı Terör Örgütü/paralel Devlet Yapılanmas­ı’nın (FETÖ/PDY) polis teşkilatı içindeki yapılanmas­ı” yer aldığı gerekçesiy­le 27 Ağustos 2016’da tutuklanmı­ştı. Uysal tutuklu olmasına rağmen yürüttüğü soruşturma davaya döndü.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye