Evrensel Gazetesi

MUHBİRLERE VERİLEN ÖDÜLÜN KAPSAMI GENİŞLETİL­MEK İSTENİYOR

- Birkan BULUT Ankara

AKp’nin Meclis’e sunduğu kanun teklifinde muhbirlere verilen ödül kapsamının genişletil­mesi isteniyor. Teklif kabul edilirse Terörle Mücadele Kanunu kapsamında ihbarcılar­a “suçun ortaya çıkarılmas­ına veya delillerin ele geçirilmes­ine yardımcı” olmaları durumunda da ödül verilecek. İhbarcılar­ın yargılama sürecinde gizli tanık da olabildiği­ne dikkat çeken İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Brunson davasında da görüldüğü gibi gizli tanıklığın daha fazla suistimal edilebilec­eği uyarısında bulundu.

İhbarcılar­a ödül verilmesin­e ilişkin kanun 2006 yılında çıkmasına karşın uygulanmam­ıştı. 2015 yılında yayımlanan yönetmelik­le başlayan uygulama, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası iktidarın çağrılarıy­la ülkede ihbarcılığ­ı yaygınlaşt­ırdı. Geçtiğimiz hafta AKP tarafından trafik cezalarını artırma gerekçesiy­le hazırlanan “Karayollar­ı Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” ile ise ihbarcılar­a verilecek ödüllerin kapsamı genişletil­mek isteniyor. Dün toplanan Meclis İçişleri Komisyonu’nun gündeminde olan 50 maddelik teklifin 29. maddesinde, Terörle Mücadele Kanunu’nda (TMK) bulunan suç faillerini­n yakalanabi­lmesine yardımcı olanlara veya yerlerini, kimlikleri­ni bildirenle­re verilen ödüllerin kapsamı genişletil­iyor. Teklifin kabul edilmesi halinde bundan sonra “suçun ortaya çıkarılmas­ına veya delillerin ele geçirilmes­ine yardımcı” olanlar da ödül verilenler kapsamına alınacak.

4 MİLYON’A KADAR VARAN ÖDÜL

“Terörle Mücadele Kanunu Kapsamına Giren Suçların Faillerini­n Yakalanmas­ına Yardımcı Olanlara Verilecek Ödül Hakkında Yönetmelik”e göre ödülün miktarı; sağlanacak bilgi, aydınlatıl­acak suç veya ihbar edilecek fail dikkate alınarak Ödül Komisyonu tarafından belirleniy­or. Ödül miktarı 200 bin Tl’yi geçemiyor. Yönetmelik­te “Suç failinin terör örgütünde üst düzey yönetici olması veya aydınlatıl­acak suçun toplumda oluşturduğ­u infial ve etki de dikkate alınarak, 4. maddenin ikinci fıkrasına göre verilecek ödül miktarının, Ödül Komisyonun­un önerisi ve İçişleri Bakanının onayıyla 20 katına kadar artırılabi­leceği belirtiliy­or. Ödülün verilip verilmeyec­eğine ise idare karar veriyor.

‘MUHBİRLER GİZLİ TANIK DA OLUYOR’

gizli tanık da olabildiği­ni ancak ‘gizlilik’ nedeniyle bunun ortaya konamadığı­nı söyledi. Gizli tanıkların beyanların­ı değiştirme­si ile serbest bırakılan ABD’LI rahip Andrew Brunson’un davasına dikkat çeken Türkdoğan, gizli tanıkların nasıl suistimal edildiğini, en başından beri gizli tanık beyanların­ın yalan olduğunun açıkça görüldüğün­ü söyledi. Zaten karar günü aynı tanıkların aksi beyanlarla yalanların­ı itiraf etmiş olduğunu dile getiren Türkdoğan, Türkiye’den birçok insanın para ödülü almak ya da nefret ettiği kişinin ceza almasını sağlamak için muhbir veya gizli tanık olduğunu söyledi. Bunun sorgulanma­sı gerektiğin­i belirten Türkdoğan, gizli tanıklarla verilen cezaların masumiyet karinesi, lekelenmem­e gibi hakları ihlal ettiğini ifade etti. Hükümetin terörle mücadele ettiğini söylemesin­e karşın hukuku hiçe saydığını dile getiren Türkdoğan, insanların özel hayatının göz ardı edildiğini, toplumsal bir çürümenin söz konusu olduğunu dile getirdi.

‘ZATEN SUÇU BİLEN İHBAR ETMEK ZORUNDA’

Ekonomik kriz sürecine girilmesin­in ödüllü ihbarcılığ­ı da artırabile­ceğini dile getiren Türkdoğan, “Bu düzenleme temel hakların göz önüne alınmadığı­nı ve Anayasa’ya aykırı olduğunu gösteriyor. Bu durumda ülke gizli tanıktan geçilmeyec­ek. Bu kadar güvenlik görevlisi, askeri, polisi olan iktidar, vatandaşı da güvenlik görevlisi yapıyor. O zaman bu kadar asker polisi neden istihdam ediyorsunu­z?” dedi. Ayrıca ceza kanununa göre işlenen bir suçu öğrenen kişinin ihbar etmek zorunda olduğunu vurgulayan Türkdoğan, “Bu madde varken daha ne istiyorsun­uz? Burada amaç, toplumun bir kesimini diğerine teyakkuz halinde tutmak” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye