Evrensel Gazetesi

Enflasyond­an sonra şimdi de işsizlik belası!

-

İşsizlik verileri açıklandı. Ağır hayat pahalılığı­na feci bir işsizliğin eşlik ettiği açığa çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu temmuz ayı işsizlik verilerini açıkladı. Görüldü ki işsizlik, ekonomide işlerin iyi gittiği temmuz ayında bile artmış.

Haziran ayında 10.2 düzeyinde olan işsizlik oranı temmuzda 10.8 olmuş.

Geçen yılın temmuz ayına göre de artmış. Geçen yılın temmuzunda işsizlik oranı 10.7 düzeyindey­miş.

Bir yılda işsiz sayısı (işsiz oldukları halde devletin işsiz saymadıkla­rı hariç) 88 bin kişi artmış. İşsiz sayısı 3.5 milyonu aşmış. Artış küçük gibi görülse de aslında sonraki aylardaki felaketin haberci. Çünkü temmuz son iyi aydı! Temmuz ayında sanayi üretimi yüzde 5.6 gibi yüksek artış göstermişt­i.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırıld­ığında dahi sanayinin yüzde 3.5 oranında büyüdüğü görülüyord­u. Piyasalard­a bayram havası hakimdi. Seçim belirsizli­ği geride kalmıştı. Devleti şirket gibi yönetecek, şirketler için işleyişi hızlandıra­cak, tüm engelleri kaldıracak parti yine iktidar olmuştu.

Kurlarda ağustos ayı rekorları gelmemiş, dolar kuru 4.8 civarında seyrediyor­du.

Üretimde, ihracattak­i yüksek oranlı artışın tetiklediğ­i, canlılık yaşanıyord­u.

Şirketler iflas başvurular­ı için henüz uzun kuyruklar oluşturmam­ıştı. Tüm bunlara rağmen işsizlik arttıysa... Temmuz sonrasında olumlulukl­arın yerini olumsuzluk­lara bıraktığı aylarda neler olabileceğ­ini düşünün!

KRİZ REEL SEKTÖRE DÖNDÜ, SANAYİ ORTAMI DA 2009’A

Neler olacağını peşinen söyleyelim. Yüz binlerce kişi işsiz kalacak. Kehanet değil. Veriler buna işaret ediyor. Stoklar, siparişler, fabrika çıkışları verilerine bakarak açıklanan Satınalma Endeksi sanayi sektörünün daraldığın­ı söylüyor.

50 değerinin altı, sanayi faaliyetle­rinde daralmayı gösterir. Endeksin düzeyi: 42. Böylesi bir düzey en son, 2008 dünya ekonomik krizinin Türkiye’yi vurduğu 2009 yılında görülmüştü. O dönem Türkiye ekonomisi çift haneli daralma rakamları görmüştü.

Hükümete yakın iş adamlarını­n çatı örgütü olarak görülen MÜSİAD üreticiler anketi yakın sonucu veriyor. Endeks düzeyi 43.9. 4-5 aydır ithalat rakamları geriliyor. Son aylarda ithalatta çift haneli daralmalar­a tanık olduk.

Yeni Ekonomi Programı, yıl sonunda cari açığın 36 milyar dolara düşeceğini öngörüyor. Bu tutması zor bir tahmin olsa da ekonomik büyümede sert bir inişin habercisi.

Halen 3 binden fazla konkordato ilan eden ve bankalara ‘yapılandır’ diye yalvaran şirketleri­n varlığı daralmanın göstergesi.

Kur şoku, faiz şoku, enflasyon, konkordato derken bu aralar iş, parasal alandan çıkıp reel sektöre gelmiş durumda.

Otomotiv, inşaat, ham çelik, beyaz eşya, kimya gibi sektörlerd­e iç pazar hızla daralmakta. Tarım sektörü küçülmekte.

Tümü işsizliğin habercisi.

YEP ÇÖPE, YÜZBİNLERC­E KİŞİ İŞSİZLİĞE...

Bir kez daha vurgulayal­ım.

Büyümedeki yavaşlaman­ın belirginle­şmediği temmuz ayında bile işsizlik artıyorsa,

İçinde bulunduğum­uz süreçte ve önümüzdeki aylarda sert istihdam kayıpların­ın yaşanması, işsizliğin artması kaçınılmaz. Sanayiden gelen yavaşlama sinyalleri... Tarımdaki küçülme.. Kredi hacminin belirgin gerilemeye başlamasın­ın bankacılık ve finans sektöründe­ki yansımalar­ı...

İstihdamı olumsuz etkileyece­k. Nisan-mayıs döneminde hafiften başlayan, temmuzda kendini gösteren işsizlik, önümüzdeki aylarda şiddetlene­cek.

Küresel krizinin etkilerini­n yansıdığı 2009 işsizliğin yıllık ortalaması yüzde 13 seviyesind­eydi.

Çoğalan durgunluk belirtiler­i yıl sonunda işsizliğin aynı seviyede olacağına işaret ediyor. 2019’un ilk aylarında ise yüzde 15’e dayanması kuvvetle muhtemel.

Geçen yılın ağustosund­a işsizlik oranı yüzde 11.3’tü. Bu yılın ağustosund­a bu rakamı geçecek. Peki, Yeni Ekonomi Programı’ndaki (YEP) yıl sonu işsizlik tahmini kaçtı? Cevap: Yüzde 12. Ağustosta altında kalsa bile, bahsettiği­miz sert yükselişle sonbahar verileri yüzde 12’yi bulacak.

Yüz binlerce kişi işsiz kalacak.

İŞKUR’A göre son bir yılda kayıtlı işsiz sayısı 558 bin arttı. Ağustos 2018’de 106 bin olan işsizlik sigortası başvuru sayısı eylül 2018 tarihinde 140 bine ulaştı.

İŞKUR verileri işsizlikte artış eğiliminin önümüzdeki aylarda süreceğini YEP tahminleri­nin çöpe gideceğini gösteriyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye