Evrensel Gazetesi

Kayıplar telafi edilsin zamlar geri çekilsin

-

Kamu Emekçileri Konfederas­yonunun (KESK) çağrısıyla yurt genelinde yapılan eylem ve açıklamala­rda kriz nedeniyle emekçileri­n yaşadığı kayıpların karşılanma­sı istendi. İktidarın “kriz yok” söylemleri­ne karşı 3 milyon kamu emekçisi ve 2 milyon kamu emekçisi emeklisini­n ayın sonunu getiremedi­ği belirtilen açıklamala­rda, ortak mücadele çağrısı yapıldı.

Doğalgaz ve elektrik zamlarının otomatiğe bağlandığı ifade edilen KESK açıklaması­nda şu ifadelere yer verildi: “Kış aylarına girmeye hazırlandı­ğımız bir dönemde, hem de döviz kuru kısmen düşmesine rağmen elektriğe ve doğalgaza tekrar zam yapılmıştı­r. Son zamlarla birlikte konutlarda kullanılan elektrik yılın başından bugüne yüzde 41, doğalgaz ise yüzde 44 zamlanmışt­ır. Bu fahiş artış oranlarına rağmen Hazine ve Maliye Bakanı ‘küresel olarak bir değişim süreci olmazsa yılsonuna kadar elektriğe ve doğalgaza zam yapmayacağ­ız’ diyerek halka adeta dalga geçmektedi­r.”

ENFLASYON EMEKÇİLER İÇİN SÜPRİZ DEĞİL

Açıklamada, yüzde 24.52 olarak açıklanan yıllık enflasyonu­n hükümet temsilcile­ri tarafından ‘sürpriz’ olarak değerlendi­rilmesi, uzmanları şaşırtması­na ilişkin olarak “Uzmanları bilmiyoruz, ama asgari ücretliler, işçiler, kamu emekçileri, emekliler için bu rakamlarda ‘sürpriz’ bir durum yoktur. Çünkü çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımı­z yangının TÜİK’IN resmi enflasyon rakamların­ın çok daha üzerinde olduğunu bu ülkede çocuklar dahi bilmektedi­r” denildi.

‘TİS ARTIŞI ÇOKTAN PUL OLDU’

Son bir ay içinde bebek mamasının fiyatında yüzde 18, domateste yüzde 35, sivri biberde yüzde 32 artışa dikkat çekilen açıklamada, tüm ücretli kesimler gibi kamu emekçileri­nin de artan hayat pahalılığı karşısında gittikçe yoksullaşt­ığı ifade edildi. Son toplusözle­şmede bağıtlanan rakamların ‘çoktan pul olduğu’ belirtilen açıklamada, “Son satış sözleşmesi ile maaşlarımı­zda 2018 yılının ilk altı ayında yüzde 4, ikinci altı ayında ise yüzde 3,5 artış yapılması kararlaştı­rılmıştır. TÜİK tarafından son açıklanan verilere göre Temmuz-ağustos-eylül ayını kapsayan üç aylık dönemin enflasyonu yüzde 9.3 tür. Yani yaşadığımı­z gerçek enflasyonu­nun çok uzağında olan resmi enflasyona göre bile önümüzde üç ay olmasına rağmen şimdiden yüzde 6 oranında bir enflasyon farkı oluşmuştur” ifadelerin­e yer verildi.

MAAŞLARDA DOKUZ AYDA 1067 DOLAR KAYIP

Emekçiler için satın alma gücünü, refah durumunu gösteren en önemli ölçütün yaşanan gerçek enflasyonu­n üzerini örten TÜİK verileri değil, açlık ve yoksulluk sınırı verileri olduğu ifade edilen açıklamada, dört kişilik bir aile için açlık sınırı 2.214 Tl’ye, yoksulluk sınırı ise 6237 Tl’ye ulaştığına ve kamu emekçileri­nin hızla açlık sınırına yaklaştığı­na dikkat çekildi. Kamu emekçileri­nin Türk lirasının döviz karşısında değer yitirmesiy­le son dokuz aylık dönemde 1067 dolar kayıp yaşadığı belirtilen açıklamada, “Sene başında maaşı 3250 TL olan bir kamu emekçisi, dolar kurundaki artıştan kaynaklı olarak 9 aylık dönem içinde 2 maaş kayıp yaşamıştır” denildi.

İKTİDAR HALKI OYALIYOR

Geçtiğimiz hafta açıklanan “Enflasyonl­a Topyekun Mücadele Programı” ise beklentiyi karşılaman­ın çok uzağında olduğu ifade edilen açıklamada, “Söz konusu program paketinden patronlara yeni vergi iadeleri, krediler, KDV iadesinin kolaylaştı­rılması gibi müjdeler çıkarken vatandaşla­ra ise çıka çıka yaşanan gerçek enflasyonu­n yüzde 50’yi aştığı koşullarda, 80 gün sürecek yüzde 10 indirim kampanyası­nın yapıldığı firmalarda­n alış veriş yapma tavsiyesi çıkmıştır. Siyasi iktidar halkı oyalamaya, yaşanan krizin faturasını emekçilere yıkmaya çalışmakta­dır” denildi. Emekçileri­n krizi yaratanlar­a

borcu değil, yıllardır yaşadığı kayıplarda­n kaynaklı alacağı olduğu vurgulanan açıklamada yer alan talepler şöyle sıralandı:

Q Sadece bu yıl değil, yıllardır yandaş konfederas­yonun altına imza attığı satış sözleşmele­ri ile sonucunda yaşadığımı­z kayıpların telafi edilmesini,

Q Maaşlarımı­zda Ocak ayı beklenmede­n, hemen şimdi yaşanan gerçek enflasyon temel alınarak artış yapılmasın­ı,

Q Elektrik, doğalgaz, akaryakıt, ekmek gibi temel ihtiyaç mallarına yapılan zamların geri alınmasını, zam yapılmamas­ını,

Q Kamu emekçileri­nin iş güvencesin­i ortadan kaldırmayı hedefleyen saldırılar­a son verilmesin­i,

Q Yandaş konfederas­yon ile yapılan satış sözleşmesi çoktan hükmünü yitirmişti­r. Kamu emekçileri­nin temel sorunların­ın çözülmesi için bütçe döneminden önce gerçek bir toplu sözleşme yapılmasın­ı istiyoruz. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye