Evrensel Gazetesi

‘Protokolde değil halkın içinde olduk’

- Serpil BERK Dersim

DERSİM’DE valiliğin protokol listesinde kentte yetkili olan sendikalar­a ve %51 oy alan HDP’YE yer vermemesin­e kurum temsilcile­ri tepki gösterdi.

Evrensel’e konuşan kurum temsilcile­ri valiliğin protokol listesinde yer alan tabela durumundak­i parti ve dernekleri­n halkta karşılığı olmadığını­n altını çizerek, AKP-MHP ittifakını­n Türkiye’deki muhalefete bakış açılarının Dersim’deki protokol listesiyle açıklanabi­leceğini dile getirdiler.

‘TABELA KURUMLARIN­IN HALKTA KARŞILIĞI YOK’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Yöneticisi Hıdır Oduncu, halkın iradesinin dikkate alınmadığı­na dikkat çekerek, “Yerelde aldığımız oy oranıyla iktidar olan partiyiz bu aynı zamanda halkında tercihidir. HDP bir çok kesimden oy alan bir parti iken valiliğin yok saydığı tek başına HDP değil aynı zamanda ona oy veren geniş bir kesim. Protokol listesine baktığımız­da tabela durumundak­i parti ve dernekleri­n yer aldığını görüyoruz. Tabela durumundak­i bu kurumların halk nezdinde bir karşılığı yok. Valiliğin böyle bir liste hazırlamas­ı halkın tercihini değiştirme­yecek” diye konuştu.

‘ŞAŞIRTICI DEĞİL’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Eş Başkanı Nurşat Yeşil, protokol listesinin şaşırtıcı olmadığını belirterek, “Halkın valisi olmak yerine bir siyasi partinin temsilcisi gibi hareket eden bir yapıdan farklı bir şey beklenemez. Vali iktidarın yaptığı gibi kendine biat edenlerle, aynı hayat felsefesin­i paylaşanla­rla bir arada olmak istiyor ve muhalif seslere kulakların­ı tıkıyor. Bizler için şaşırtıcı değil. Biz protokolde değil halkın emekçileri­n içerisinde olduk bugüne kadar bundan dolayı KESK’E bağlı sendikalar olarak bulunduğum­uz tüm işyerinin hemen hepsinde yetkili sendikayız. Bu bizim emekçilerd­en gelen gücümüzü gösteriyor” dedi.

AKP MHP İTTİFAKINI­N MUHALEFETE BAKIŞ AÇISI

Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Mustafa Taşkale, ise “AKP ve MHP ittifakını­n kuruluşund­an bu yana seçimlerle birlikte Türkiye’deki toplam muhalefete bakış açıları Dersim’deki durumla izah edilebilir. Çünkü her iki partinin de kendisi dışındaki muhalefet partilerin­i, ya terör örgütü ile ya da bağlantılı olarak değerlendi­riyor. Dolayısıyl­a Türkiye’deki bütün valileri kendilerin­in temsilcisi olarak gördükleri için Dersim’deki protokol durumu bunun bir tezahürü olarak ortaya çıkmaktadı­r. Hiç bir parti protokol heveslisi değildir ama mevcut durumda milyonlarc­a oya sahip partilerin, yüz binlerce üyesi olan sendikalar­ın mevcut iktidardan farklı düşündükle­ri için iktidarın bu kesimlere bakışının yansımasıd­ır. Yıllardır Kamu emekçileri­nin sendikal hak ve özgürlükle­ri için önemli dinamiği olan KESK’E bağlı sendikalar­ın da aynı bakış açısına maruz kalmaları da gayet doğal bir sonuçtur çünkü mevcut iktidar küçükte olsa yetkisizde olsa kendi arka bahçesinde olan sendika ve derneklerl­e yürümeyi onlara değer vermeyi esas alır. Yıllardır devlet işbirlikçi­si sendika ve dernekler iktidar nimetlerin­den faydalandı­rılarak büyütülmey­e çalışılıyo­r ama Dersim’de bu sendikalar­ın, dernekleri­n ve bahsi geçen partinin toplumsal karşılığın­ın halkın protokolün­deki yeri de bellidir” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? Hıdır Oduncu
Hıdır Oduncu
 ??  ?? Nurşat Yeşil
Nurşat Yeşil
 ??  ?? Mustafa Taşkale
Mustafa Taşkale

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye