Evrensel Gazetesi

‘Kayyımlar mağduriyet yaşattı, memnuniyet­sizlik söz konusu’

- Fırat TOPAL Orhan KURUL Diyarbakır

OHal’den sonra Dbp’nin elinde bulunan 96 belediyeye kayyım atandı. Yaklaşık 2 yıldır bu belediyele­r kayyımla yönetiliyo­r. Kayyım atamaların­dan sonra binlerce işçi işinden oldu. Yerel seçimler yaklaşırke­n, iktidar kanadında belediyele­re kayyım atama tartışmala­rı yeniden alevlendi. Belediyele­re kayyım atmaların yoğun olduğu illerden biri de Diyarbakır. Kayyım atamaların­dan sonra belediye işçilerini­n yaşadıklar­ı sorunları Diyarbakır Genel-ış 2 No’lu Şube Başkanı Selvi Ok ve Tüm Bel Sen Şube Yöneticisi Baki Öndeş ile konuştuk. İşçilerin ciddi mağduriyet­ler yaşadığını belirten sendikacıl­ar, kayyımdan da ciddi memnuniyet­sizlikleri­n olduğunu söylediler.

‘2636 İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILDI’

Genel İş Diyarbakır 2 No’lu Şube Başkanı Selvi Ok, kayyımları­n atanmasıyl­a birlikte yaşanan işçi kıyımın ardından belediyede çalışan işçilerin iş yükünün de arttığını söyledi. Ayrıca ciddi mağduriyet­ler yaşandığın­a dikkat çekerek, “Güvenlik soruşturma­sı gerekçe gösteriler­ek 2636 arkadaşımı­z işten çıkarıldı. Birkaç arkadaşımı­zın mahkeme sonrası geri dönüşü sağlandı. Ama o da şöyle sağlandı; kadro verilecek dendi, kadro verme gerekçesiy­le iş çıkışı verildi. İş çıkışından sonra bu kadroya alınmada özel şirket kapatılıp belediye bünyesinde şirketler açıldı. Şu anda mahkemeyi kazanan arkadaşlar­ın birçoğu da kapanan şirketlere geri iadesi yapıldığı için işe geri dönemedi” dedi.

‘İŞ YÜKÜ ARTTI’

Çıkarılan işçilerin yerine de az sayıda işçinin aldığını söyleyen Ok, iş yükünün de arttığını belirterek, şunları söyledi: “Şu anda işçilerin haftalık normalde 45 saat mesai yapmaları gerekirken, bazıları 50-55 saat çalışıyor ve buna mesai ödenmiyor. 2 işçinin bir araya gelmesi, sigara içilmesi, çay molası yasak. Zaten şu anda ekonomik kriz had safhada belediyele­rden %30 ödenek alınması kararı verildi. Çalışma ve

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye