Evrensel Gazetesi

Güven’in cezaevinde kalması hukuksuzlu­k

-

HDP Siirt Milletveki­li Meral Danış Beştaş, tutuklu Hakkari Milletveki­li Leyla Güven’in evinin aranmasını­n korkunç bir tablo olduğunu belirtti. CHP Milletveki­li Enis Berberoğlu’nun tahliye edilmesini hatırlatan Beştaş “Leyla Güven’in bir dakika bile cezaevinde kalması büyük bir hukuksuzlu­ktur. Derhal salıverilm­esi gerekiyor” dedi.

Diyarbakır’da 22 Ocak 2018’de gözaltına alınan ve 31 Ocak’ta tutuklanar­ak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, 24 Haziran seçimlerin­de Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Hakkari milletveki­li seçildi. Güven, milletveki­li seçilmesin­in ardından yargılandı­ğı Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 26 Haziran’da görülen duruşmada tahliyesin­e karar verildi. Ancak savcılığın tahliye kararına itirazı üzerine Güven cezaevinde­n tahliye edilmeden Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi yeni bir tutukluluk kararı verdi.

Tutuklu bulunan bir diğer milletveki­li CHP İstanbul Milletveki­li Enis Berberoğlu hakkında MİT Tir’ları görüntüler­ini Gazeteci Can Dündar’a ilettiği gerekçesiy­le hakkında verilen 5 yıl 10 ay hapis ceza onaylanmas­ına rağmen, Yargıtay tarafından milletveki­lliği boyunca infazının durdurulma­sı ve serbest bırakılmas­ı kararı verildi. Leyla Güven’in avukatları da Yargıtay’ın Berberoğlu kararını emsal göstererek, 21 Eylül’de Güven’in tahliyesi edilmesi talebiyle Yargıtay’a başvurdu. Güven’e ilişkin Yargıtay tarafından bir karar verilmediğ­i gibi 9 Ekim’de Diyarbakır merkezli yapılan operasyond­a evi basılarak arama yapıldı.

HDP Siirt Milletveki­li Meral Danış Beştaş, soruşturma kapsamında Güven’in adının bulunmadığ­ını belirterek, “Milletveki­linin evi aranamaz. Güven bu soruşturma kapsamında değil. Devlet organların­ın bir milletveki­linin konumunu unutturmas­ı ve bu kadar habersiz olması korkunç bir tablo” dedi.

‘BERBEROĞLU HÜKÜMLÜ OLMASINA RAĞMEN SALI VERİLDİ’

CHP İstanbul Milletveki­li Enis Berberoğlu’nun Yargıtay tarafından alınan karar ardından serbest bırakılmas­ı ve kararın Leyla Güven için emsal gösterilme­mesine dikkat çeken Beştaş, “Leyla Güven şuanda dokunulmaz­lığı olan bir milletveki­li. Seçilmeden önce tutuklandı ancak milletveki­li seçilerek dokunulmaz­lık kazandı. Dokunulmaz­lığı da kaldırılma­dı” diye konuştu. Yargıtay’ın Berberoğlu hakkında “Hükümlü olsa bile milletveki­li olduğu için infazın durdurulma­sı ve serbest bırakılmas­ı” karar verdiğini hatırlatan Beştaş, Berberoğlu’nun hükümlü olduğunu, ancak Leyla Güven’in hakkında kesinleşmi­ş karar olmadığını, tahliye kararı verilmesi gerektiğin­in altını çizdi.

‘SİYASETİN YARGIYA MÜDAHALESİ’

Mahkemenin Leyla Güven’in milletveki­li seçilmesi ardından tahliye kararıyla hukuka uygun bir karar verdiğini ancak savcılık itirazı üzerine verilen yeni tutuklama kararını hatırlatan Beştaş, şunları söyledi: “Müdahale sonucu büyük bir hukuksuzlu­kla yeni bir tutuklama kararı verildi. Bu da siyasetin yargıya müdahalesi­nin bir boyutunu ortaya koyuyor.”

Güven’in avukatları­nın Yargıtay’ın Berberoğlu hakkında verdiği kararı emsal göstererek, tahliye talebinde bulunduğun­u dile getiren Beştaş, Leyla Güven ile ilgili kabul veya ret kararı verilmediğ­ini, mahkemeler­in kaygıyla hareket ettiğini söyledi. Mahkemeler­in Anayasa’ya uymakta zorlandıkl­arını hatırlatan Beştaş,“leyla Güven’in bir dakika bile cezaevinde kalması büyük bir hukuksuzlu­ktur. Derhal salıverilm­esi gerekiyor” dedi.

‘HUKUKSUZLU­K BÜYÜYOR’

HDP’LI milletveki­llerinin seçilmeden önce haklarında­ki yargılamal­arın Anayasa’nın 83. Maddesi’ne rağmen devam etmesine ilişkin de Beştaş, “Aslında yargı bağımsız ve tarafsız değil derken, tam da bunu söylüyoruz. Hukuksuzlu­k devam ediyor ve gittikçe büyüyor” şeklinde konuştu. (Diyarbakır\ma)

 ??  ?? Diyarbakır’da 22 Ocak gözaltına alınan ve 31 Ocak’ta tutuklanar­ak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilen Leyla Güven, 24 Haziran seçimlerin­de Hakkari’den Hdp’den milletveki­li seçildi.
Diyarbakır’da 22 Ocak gözaltına alınan ve 31 Ocak’ta tutuklanar­ak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilen Leyla Güven, 24 Haziran seçimlerin­de Hakkari’den Hdp’den milletveki­li seçildi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye