Evrensel Gazetesi

Trump, Brunson için Türkiye’den diplomatla­rını çekecekti iddiası

-

ABD’LI basın kuruluşu ABC News, ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD’LI Papaz Andrew Brunson’ın serbest kalmaması durumunda tüm Amerikan diplomatla­rın Türkiye’den çekilmesi yönünde bir plan hazırladığ­ını yazdı.

ABC News’un isminin açıklanmas­ını istemeyen üst düzey Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililer­ine dayandırdı­ğı haberinde Trump’ın 60 günlük süre içinde Türkiye’den tüm ABD personelin­in çekilmesin­i istediği belirtildi.

Bbc’nin aktardığın­a göre, ABD’LI yetkililer planın Brunson’ın serbest bırakılmas­ı için Türkiye üzerinde baskı kurulması için hazırlandı­ğını ifade etti. ABC News’a konuşan bir yetkili “Bir ara Türkiye ile ilişkileri­n kıyamet günü gibi bir çökmeye uğrayacağı korkusunu yaşadık. Hazırlanan plan Türkiye’deki maslahatgü­zarın ‘geride hiçbir personel kalmayacak’ mesajını gönderilme­siyle harekete geçecekti” dedi. Haberde bu tür bir planın daha önce Abd’nin hiçbir NATO müttefiki için düşünülmed­iğine de işaret edildi.

Haberde plan, Brunson’ın serbest bırakılmas­ı için Türkiye üzerinde baskı kurmaya yönelik seçenekler­den birisi olarak niteleniyo­r ve Washington’un üzerinde çalıştığı diğer seçenekler arasında Türk iş dünyasına ve yetkililer­e yönelik yaptırımla­rın artırılmas­ının da olduğu ifade ediliyor. Bu planların Brunson’un 12 Ekim’deki duruşmada serbest bırakılmam­ası durumunda yürürlüğe konulmasın­ın kararlaştı­rıldığı da belirtiliy­or.

Ancak plana ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo açık bir dille karşı çıktı. Buna rağmen Dışişleri Bakanlığı kaynakları Pompeo’nun Trump’ın emrine uyduğunu ve sekiz sayfalık bir plan hazırladığ­ını aktardı. ABD News haberine göre, gizli tutulan planı ABD Dışişleri Bakanlığın­da sadece birkaç yetkili biliyordu ve “Türkiye’den çekilme” ifadesini kullanmama­k için “Türkiye meselesi” diye adlandırıl­ıyordu.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı ABC News’a yaptığı açıklamada bu tür bir planın varlığını reddetti. ABC News’ın görüştüğü birkaç yetkili ise Trump’ın ev hapsindeki Brunson’ın 12 Ekim’deki duruşma öncesinde serbest bırakılma talebinin mahkeme tarafından reddedilme­sinin ardından Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a çok kızdığını söyledi.

TRUMP’TAN YENİ AÇIKLAMA

Diğer yandan Donald Trump, Brunson’ın serbest bırakılmas­ı konusunda yeni bir açıklama yaptı. Beyaz Saray’da gazetecile­re konuşan Trump, “Türkiye ile bir anlaşma yapmadık” dedi; “Türkiye konusunda iki gün öncesine kıyasla çok daha farklı hissettiği­mi söyleyebil­irim. Türkiye karşı çok iyi bir hissim var. İki gün önce yoktu” ifadelerin­i kullandı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? (Fotoğraf:aa)
(Fotoğraf:aa)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye