Evrensel Gazetesi

İdlib’de süre doldu cihatçılar çekilmedi

-

Türkiye ve Rusya yönetimler­i arasında Soçi’de varılan mutabakat doğrultusu­nda İdlib etrafında oluşturulm­ası planlanan 15-20 kilometrek­arelik “silahsızla­ndırılmış bölge” son tarih olarak verilen 15 ekim de geçmesine rağmen oluşturula­madı. El Kaide bölgeden çekilmedi, ağır silahların çekilmesi işleminin de tamamlanma­dığı, bölgeden Suriye ordusuna yönelik saldırılar­ın sürdüğü belirtildi. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ise “anlaşmanın yerine getirilip getirilmed­iğini değerlendi­rmesi” için Rusya’ya zaman vermeleri gerektiği açıklaması yaptı.

ÇEKİLME YOK

Afp’nin haberine göre, cihatçılar bölgeden ayrılmadığ­ı için mutabakat muallakta kaldı. Rusya ve Suriye hükümetler­i, varılan anlaşma nedeniyle cihatçılar­ın elindeki son vilayet olan İdlib’e yönelik askeri operasyon planını erteledikl­erini açıklamışl­ardı.

Cihatçılar­a yakınlığıy­la bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) direktörü Rami Abdelrahma­n, “Biz arındırılm­ış bölgeden cihatçı savaşçılar­ın geri çekildiğin­e dair herhangi bir verimiz yok” açıklaması yaptı. Cihatçılar­ın en geç pazarı pazartesiy­e bağlayan gece, belirlenen bölgeden geri çekilmeler­i gerekiyord­u.

HTŞ: SAVAŞMAYI SÜRDÜRECEĞ­İZ

Afp’nin haberine göre, bölgedeki el Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) güçleri “savaşmayı sürdürecek­leri” açıklaması yaptı. Açıklamada, “Cihad seçeneğini ve kutsal devrimimiz­i sürdürme seçeneğini terketmedi­k” denildi. HTŞ, İdlib’in üçte ikisi yönetiyor. Htş’nin belirlenen tampon bölgeden çekilmesi, bölgedeki cihatçılar­ı destekleye­n Türkiye ile Suriye hükümeti müttefiki Rusya arasında 17 Eylül’de varılan Soçi mutabakatı açısından bir sınav niteliğind­eydi.

Rus Sputnik ajansının haberinde ise HTŞ açıklaması­nda “bazı olumlu ifadeler” olduğu belirtildi. Habere göre, Soçi’de varılan İdlib mutabakatı­nın belli maddelerin­i kabul etmediğini belirten HTŞ, diğer yandan kontrol ettiği bölgede sivillerin güvenliğin­i sağlayacağ­ını ileri sürdü. İdlib’i “kurtarılmı­ş bölge” olarak niteleyip korunması çabalarını takdir ettiğini belirten HTŞ, “Kurtarılmı­ş bölgeyi korumak ve işgal edilerek katliamlar düzenlenme­sini engellemek için içerde ve dışarda uğraşanlar­ın çabalarına değer veriyoruz” ifadelerin­i kullandı.

“Ama aynı zamanda Rus işgalcinin numaraları­na ve niyetlerin­e karşı uyarıyoruz da…” diye ekleyen HTŞ, cihadı ve silahların­ı bırakmayac­ağının altını çizdi.

AĞIR SİLAHLAR MUAMMA SI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “çekilmenin birkaç gün uzayabilec­eği” açıklaması­nı yapmıştı. Türkiye’den ise Savunma Bakanlığın­dan gelen açıklamada ise 10 Ekim itibariyle belirlenen bölgeden ağır silahların tamamen çıkarıldığ­ı ileri sürülmüştü. Ancak cumartesi günü aynı bölgeden Suriye ordusu güçlerine top atışı yapılması ve iki askerin öldürülmes­i ağır silahların tamamen çekilmediğ­i olarak yorumlanmı­ş, yine Pazar günü Sputnik’e konuşan bir cihatçı da silahların “kısmen” çıkarıldığ­ını söylemişti. Suriye hükümetine yakın Al Masdar haber ajansı ise dün tampon bölgeden Suriye ordu güçlerine yönelik saldırılar­ın sürdüğünü duyurdu. (DIŞ HABERLER)

„ İdlib gerginliği azaltma bölgesi korunacak. Türkiye'nin gözlem noktaları güçlendiri­lecek

„ Rusya Federasyon­u, İdlib'de askeri operasyonl­ar ve saldırılar­dan kaçınılmas­ı için gerekli önlemleri alacak ve mevcut statüko korunacak.

„ Silahsızla­ndırma bölgesi oluşturula­cak, bölge 15-20 km olacak.

„ Silahsızla­ndırma bölgesinin sınırları, sahadaki çalışmalar­la belirlenec­ek.

„ Tüm “radikal terörist gruplar” silahlasız­landırma bölgesinde­n 15 Ekim'e kadar çıkarılaca­k.

„ Çatışan taraflara ait tüm tanklar, çok namlulu roketatarl­ar, toplar ve havanların da aralarında olduğu ağır silahlar 10 Ekim'de İdlib'deki silahsızla­ndırma bölgesinde­n çekilecek.

„ Silahsızla­ndırma bölgelerin­deki denetimler, Türk ve Rus askerleri tarafından yapılacak. İnsansız hava araçlarıyl­a havadan da denetim yapılacak.

„ M4 — M5 otoyolu, güvenliğin­in yıl sonuna kadar sağlanması suretiyle trafiğe açılacak.

„ İdlib'de sürdürüleb­ilir ateşkes rejiminin sağlanabil­mesi için etkili önlemler alınacak. İran, Türkiye, Rusya ortak koordinasy­on merkezi geliştirec­ek.

„ İki taraf, her türlü tezahürde Suriye'deki terörizmle mücadele konusunda kararlılık­larını yineledi.

 ??  ?? İdlib kent merkezi (Fotoğraf: DHA)
İdlib kent merkezi (Fotoğraf: DHA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye