Evrensel Gazetesi

Bavyera’da CSU hezimeti

- Yücel ÖZDEMİR Köln

ALMANYA’NİN Bavyera eyaletinde yapılan parlamento seçimlerin­de uzun yıllardır bu eyalette iktidarı tek başında elinde tutan, Başbakan Angela Merkel’in genel başkanlığı­nı yaptığı Hırsitiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) hezimete uğradı.

Beş yıl önce yüzde 47.7 ile tek başına eyalet hükümetini kuran CSU bu kez yüzde 37.2 oy aldı. Csu’nun tek başına hükümet kurması mümkün değil. Seçimlerin bir diğer büyük kaybedeni ise merkezi hükümette koalisyon ortağı olan, Bavyera’da ise ana muhalefett­eki SPD oldu. Geçen seçimlere göre yüzde 10.9 daha az oy alan SPD, yüzde 9.7’de kaldı. SPD yönetimi sonuçları, “ağır bir yenilgi” olarak değerlendi­rdi. Bu sonucun parti yönetimini önemli ölçüde sarsması bekleniyor.

YEŞİLLER YÜZDE 17.5

Seçimlerin kazananı ise Yeşiller Partisi ile ırkçı Almanya için Alternatif (AFD) partisi oldu. Geçen seçimlere göre oyunu yüzde 8.9 artırarak yüzde 17.5’e çıkaran Yeşiller, muhafazaka­rlığıyla bilinen eyalette ikinci büyük parti oldu.

Daha önce mecliste temsil edilmeyen ırkçı AFD ise yüzde 10.2 ile eyalet parlamento­suna girdi. AFD böylece Almanya’nın 16 eyaletinde­n 15’inde temsil edilmiş oldu. Ancak Afd’nin daha fazla oy alması bekleniyor­du.

FDP yüzde 5.1 ile parlamento­da yer alırken muhafazaka­r çizgideki Hür Seçmenler (FW) grubu da oylarını yüzde 2.6 artırarak yüzde 11.6 oy aldı. Sol Parti de oylarını yüzde 1.2 artırarak 3.2’ye çıkarırken, 205 sandalyeli yeni meclisin dışında kaldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye