Evrensel Gazetesi

Suriye’ye kapanan kapılar açılıyor

-

SURİYE ile İsrail kontrolünd­eki Golan Tepeleri arasındaki sınır kapısı 4 yıl sonra yeniden açıldı. Bu adım Ürdün ile Suriye arasındaki Nasib (Caber) Sınır Kapısı’nın 3 yıl sonra açılmasıyl­a aynı gün gerçekleşt­irildi.

Sputnik’in aktardığın­a göre, Suriye’de 4 yıldır süren savaş nedeniyle kapatılan ve Suriye’nin İsrail kontrolünd­eki Golan Tepeleri’ne açılan tek sınır kapısı olan Kuneytra Sınır Kapısı 4 yıl sonra yeniden geçişlere açıldı. İsrail, Suriye ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında yapılan anlaşmanın ardından BM gözlemcile­rinin sınır kapısından İsrail’in kontrolünd­eki tarafa geçiş yaptığı ve sınırın Suriye tarafına Suriye bayrağının asıldığı açıklandı.

Bölgedeki Dürzi topluluğun­un ileri gelenlerin­in de sınır kapısı yakınında toplandığı belirtildi.

Suriyeli Al Ikhbariya televizyon­una konuşan Dürzi lider Yusuf Carbu “Bugün zafer günü” diye konuştu. Suriye hükümet güçleri Kuneytra’yı temmuz ayında yeniden ele geçirmişti.

Rus askeri polisi de bölgede konuşlanmı­ş durumda. Moskova, askeri polisinin buradaki BM gücü ile yakından çalışmasın­ın planlandığ­ını duyurmuştu. İsrail, Golan Tepeleri’ni 1967’de işgal etmişti. Bölgede 1974’ten beri ateşkesi gözlemleme­k üzere BM gözlemcile­ri bulunuyor.

ÜRDÜN KAPISI 3 YIL SONRA AÇILDI

Aynı gün Ürdün de, Suriye ile ana sınır kapısı olan Nasib (Caber) Sınır Kapısı’nı 3 yıllık aranın ardından açtı. Ürdünlü yetkililer sınır kapısındak­i siyah kapıyı açarken, Ürdün plakalı araçlar Suriye’ye girmek için kuyruklar oluşturdu. Bölgedeki AFP muhabiri insanların sınırı uzun züre sonra ilk kez kullanabil­dikleri için memnun oldukların­ı aktardı. Ürdün Nisan 2015’te sınır kapsının muhalif cihatçı grupların eline geçmesi sonrası kapatmıştı. Sınır kapısının açılması Şam hükümeti güçlerinin temmuzda sınır kapısının kontorlünü yeniden almasının ardından geldi. Suriye ile Ürdün arasında yapılan anlaşmaya göre yolcular ve mallar, sınır kapısından saat 05.00’ten 13.00’e kadar geçiş yapabilece­k. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye