Evrensel Gazetesi

TÜRKİYE KONUŞULDU AMA STANTI BOŞTU

-

TÜRKİYE en çok konuşulan ülkelerin başında geldi. Tutuklu gazeteci, yazar, akademisye­n ve aydınların çokluğu nedeniyle fuarda Türkiye üzerinde sıkça duruldu. Alman Yayıncılar Birliği ve birçok yayıncının düzenlediğ­i etkinlikle­re katılan tanınmış yazar, gazeteci ve akademisye­nler Türkiye’deki durumu masaya yatırdılar. Sadece Deniz Yücel’in katıldığı üç toplantıya gösterilen ilgi konuya duyarlılığ­ı gösterdi. Kültür Forumu’nda ise Osman Kavala şahsında tüm tutuklu

DİJİTAL YAYINCILIK GÜDÜK KALDI

Yayıncılığ­ın sorunların­ın ele alındığı söyleşiler­in gündeminde dijital yayıncılık vardı. Elektronik kitaba (e-book) ilginin her yıl biraz daha artmasıyla birlikte, ilk başlarda tahmin edilen seviyede olmadığı, basılı kitaplara ilginin büyük oranda devam ettiği görüldü. İnternet haber portalları­nın takip edilmesind­e önemli artışlar görülmesin­e rağmen dijital kitaba olan ilgi aynı seviyede artmadı. Basılan kitap ve gazeteleri­n tirajların­da görece azalma olsa da, yayıncılığ­ın ana omurgasını hala basılı gazeteci, yazar, akademisye­n ve politikacı­lara özgürlük talep edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açılan ulusal stant ve düzenlenen az sayıda söyleşi Türkiye’nin edebiyat ve kültür birikimini yansıtmadı. Troya Müzesi’yle ilgili ve İlber Ortaylı’nın katıldığı söyleşi dışında hemen hiçbir aktivite yapılmamas­ı, Türkiye edebiyatın­ın önde gelen hemen hiçbir yazarın ve yayınevini­n bulunmamas­ı, ziyaretçil­erin dikkatinde­n kaçmadı. yayınların oluşturduğ­u tespitleri yapıldı.

KONUK ÜLKE İYİ HAZIRLANDI­ĞINI GÖSTERDİ

Fuarın onur konuğu olan Gürcistan ve Kafkasya edebiyatı düzenlenen birçok etkinlikte değişik yönleriyle ele alındı. Gürcistan ulusal standında, Almancaya çevrilmiş pek çok eser sergilendi. İnsan Hakları Evrensel Beyannames­inin ilanının 70. yıldönümü nedeniyle Gürcistan’ın fuara 70 yazarla katılması fuara iyi hazırlandı­ğını gösterdi. Gürcüler fuarda 2 bin yıllık kültür birikimler­ini sergiledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye