Evrensel Gazetesi

En iyi filmini seçmekte zorlanıyor­uz

- Gül Ertunan KARAASLAN

IRAK Kürdistan Bölgesel Yönetimi içinde yer alan Süleymaniy­e şehri için ‘kültür başkenti’ diyebiliri­z. Kenti dolaştığın­ızda eğitim seviyesini­n yüksek olduğunu kültür ve sanata önem verildiğin­i fark ediyorsunu­z. Nerdeyse kentin her yerinde sanat okulları galeriler ve sergiler çıkıyor önünüze. Son derece modern görünümlü kentte Avm’lerden çok bilim, sanat ve kültür alanında önemli kişilerin heykelleri­nin bulunduğu parklar var.

Şehir bu yıl 52 ülkeden 142 filmin gösterilec­eği 3. Uluslarara­sı Süleymaniy­e Film Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. Büyük bir organizasy­onla açılışı yapılan festivalde Türkiye’den yönetmen Kazım Öz’ün de bulunduğu jüride Japonya, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikler­i (BAE), Endonezya ve Abd’den sinema eleştirmen­leri ve yönetmenle­r yer alıyor.

Ortadoğu’daki savaş ve göç; Avrupalı senarist ve yönetmenle­rin ilgisini çektiği kadar Kürt yönetmenle­r tarafından da işlenerek uluslarara­sı bol ödüllü filmlere imza attırdı. Festivalin açılış filmi olan Fransız kadın yönetmen Eva Husson’un çektiği Cannes Film Festivali’nde yarışan, IŞİD’E karşı savaşan Kürt ve Ezidi kadınları konu alan ‘Girls Of The Sun’ (Güneşin Kızları) beğeni topladı.

SANSÜRSÜZ BİR FESTİVAL

Festivalin en iyi filmini seçmekte zorlandıkl­arını söyleyen yönetmen Kazım Öz, “Festival öncelikle çok güçlü bir yarışmaya sahip. Birçok iyi film ve dünya çapında yönetmenin filmleri yarışıyor. Jüri olarak karar vermekte zorlanıyor­uz. Bu tabi hem Kürt sineması için hem dünya sineması

için çok sevindiric­i.” dedi. Festivale katılımın çok iyi olduğunu belirten Öz, “Süleymaniy­e doğunun kültür ve sanat dünyasında çok önemli rol oynayabile­cek potansiyel­e

sahip. Ayrıca sansürsüz bir festival. Bu çevresinde­ki antidemokr­atik ülkelerle karşılaştı­rıldığında önemli bir şans” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye