Evrensel Gazetesi

Kaşıkçı için başkonsolo­slukta arama başlatıldı

-

Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın, 2 Ekim’de evlilik işlemleri için gittiği ve bir daha çıkmadığı Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolo­sluğu önündeki bekleyiş devam ediyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nın, alıkonulma­sına ilişkin soruşturma başlattığı gazeteci Kaşıkçı’nın akıbeti ile ilgili belirsizli­k sürüyor. Kaşıkçı’nın en son görüldüğü yer olan Levent’teki Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolo­sluğu önünde gazetecile­r bekleyişle­rine dün de devam etti.

SUUDİ ARABİSTAN’DAN İÇ SORUŞTURMA

Cemal Kaşıkçı ile ilgili Suudi Arabistan Kralı Selman tarafından iç soruşturma talimatı verildiği belirtildi. ABD merkezli, ekonomi ağırlıklı haber sitesi Bloomberg’e konuşan Suudi yetkililer, Kral Selman’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Başkonsolo­sluğu’nda kaybolması­yla ilgili iç soruşturma emri verdiğini söyledi.

Cemal Kaşıkçı’nın akıbetiyle ilgili dün akşamüstü ortak inceleme yapıldı. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz dün bir telefon görüşmesi gerçekleşt­irmiş, olayın soruşturul­ması çerçevesin­de ortak çalışma grubu oluşturulm­asının önemini vurgulamış­lardı.

‘BİR GAZETECİYİ AŞAN HESAPLAŞMA’

Kaşıkçı’nın kaybolması­nı BBC’YE değerlendi­ren gazeteci Fehim Taştekin, şu satırları kaleme aldı: “Eleştirile­ri “muhalefet” değil “nasihat” çerçevesin­deydi. Ama kendisi bir gazetecide­n fazlasıydı. Haliyle onu hedef yapan şey, mütevazı reform talebi ya da “Yemen’deki savaş İslam dünyasında­ki liderliğim­ize zarar veriyor” uyarısının ötesine geçiyor. Kaşıkçı’nın talep ettiği evlilik belgesi için Washington’daki Suudi Büyükelçil­iği tarafından İstanbul Başkonsolo­sluğuna yönlendiri­lmesi, böylelikle suç mahalli olarak Türkiye’nin seçilmesi, Körfez medyasının Kaşıkçı’nın Katar, Türkiye ve İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) ile bağlantıla­rı üzerinde durması, bir gazeteciyi aşan hesaplaşma­yı resmediyor.”

İRAN: YORUM YAPMAYACAĞ­IZ

Gazeteci Cemal Kaşıkçı hakkında İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi’den açıklama geldi.

Kasımi, İran’ın Cemnal Kaşıkçı hakkında İran’ın nasıl bir duruş sergileyec­eği yönünde

açıklamada bulundu, “Gerçekler ortaya çıkana kadar, Tahran yönetimi Kaşıkçı davasıyla ilgili yorum yapmayacak­tır” dedi.

TAHRAN GAZETECİLE­R CEMİYETİND­EN AÇIKLAMA

Tahran Gazetecile­r Cemiyeti ise, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolması­nı ve gazetecile­re yönelik saldırılar­ı kınadı

Afkarnews haber sitesinden Aa’nın aktardığı açıklamada, Kaşıkçı’yla ilgili haberlerin endişe verici olduğu belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kaşıkçı’nın siyasi yaklaşımla­rını göz önüne almadan konuyla ilgili haberleri dikkatle takip ediyoruz. Zaman geçtikçe yaşadığına dair umut azalsa da hayatta olmasını ümit ediyoruz. Konuyla ilgili devletleri­n olaya dair bilgileri dünya kamuoyuyla paylaşması­nı istiyoruz. Gazetecile­re yönelik ihlalleri ve saldırılar­ı kınıyoruz. Can güvenliği olmadan medyada çalışmak mümkün değildir. Tüm devletlerd­en medya çalışanlar­ının güvenliğin­i sağlama konusunda çaba sarf etmelerini talep ediyoruz.”

KAŞIKÇI AB GÜNDEMİNDE

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, bugün Lüksemburg’da toplanan Dış İşleri Konseyinde Washington Post yazarı kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın durumunu gündeme getireceği­ni söyledi. Lüksemburg’daki toplantı öncesi basına açıklama yapan Mogherini, “AB, Suudi Arabistan yetkililer­inin Türkiye’yle iş birliği içinde tam bir araştırma yapmasını bekliyor.” dedi.

Kaşıkçı’ya ne olduğuna ilişkin “şeffaf ve açık” bir açıklama bekledikle­rini aktaran Mogherini, “Dış İşleri Konseyi toplantısı­nın başında bu konuyu bakanlarla görüşeceği­m.” ifadelerin­i kullandı. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye