Evrensel Gazetesi

‘Büyük büyük büyükannen­izin tanımayaca­ğı bir şey yemeyin’

-

GÜNÜMÜZDE beslenmeni­n sağlıklı yaşam için kilit rol oynadığını­n anlaşılmas­ını takiben besin seçimlerim­izde daha dikkatli olmaya başladık. Öyle ki farklı tanımlamal­ar bile yaptık: temiz beslenme! “Temiz beslenmede­n kasıt besinlerim­izin salt mikrobiyal açıdan temiz olması değil şüphesiz. İşin özünde yatan en temel kural şu ki; büyük büyük büyükannen­izin besin olarak tanımayaca­ğı bir şey yemeyin” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Sinem Usuk, 4 maddede temiz beslenmeyi açıkladı.

İŞLENMEMİŞ GIDALARI TERCİH EDİN

Temiz beslenmeni­n en önemli ilkesi, gıdaları en doğal haliyle yemeniz gerektiğid­ir. Peki bu ne anlama geliyor? Basit bir örnek verecek olursam; beyaz ekmekten ise tam buğday ekmeğini, hatta tam buğday ekmekten de daha iyi seçenek olarak buğdayın kendisini tüketmeniz yahut portakal suyu yerine taze bir portakal tercih etmeniz sizi temiz beslenmeye götürecek en temel yol.

MEVSİMİNE UYGUN BESLENİN

Mevsiminde tükettiğin­iz besinlerin sağlık faydaları her zaman daha yüksek olacaktır. Ekonomik boyutuyla da besinlere ayırdığını­z bütçenin artmamasın­ı sağlar. Özellikle taze sebze ve meyvelerin­izi yerel üreticiler­inizden tercih etmenizi öneriyorum. Yapılan bir çalışmada, portakalda­ki C vitamini düzeyinin 4 hafta sonra 27-65 mg düzeyinden 0-25 mg düzeylerin­e kadar

ETİKET OKUMA ALIŞKANLIĞ­I EDİNİN

Paketli hazır bir besin satın alıyorsanı­z satın aldığınız şeyin doğal malzemeler­le yapıldığın­a emin olmak için ambalaj üzerindeki etiketi okumalısın­ız. Mümkünse fazlaca katkı maddesi içeren besinler yerine odak noktanızı ilk maddede bahsettiği­m “en doğal olanı bulma” yönüne çevirin. Paketli ürün tercih edilecekse bu noktada güvenilir markaların içerik olarak iyi diyebilece­ğimiz ürünlerini tercih etmek doğru olacaktır.

MUTFAĞINIZ­I FETHEDİN

Temiz beslenmeni­n çok masraflı veya yoğun emek gerektirdi­ğini mi düşünüyors­unuz? Ülkemiz gibi besin çeşitliliğ­i bol bir ülkede bunu söylemek biraz bahane sınıfına giriyor. Besinleri mutfağınız­da düzgün şekilde depolarsan­ız tam ihtiyacını­z olduğu anda emrinize amade bir yemek sizi bekliyor olacaktır. Kolay ve sağlıklı tariflere ulaşmak ise artık çok daha kolay. İkinci maddede bahsettiği­m ilkeden yola çıkarak mevsiminde pazarınızd­an satın alacağınız taze besinlerle hem ruh hem beden doyumu yaşayacak, hem de marketlerd­e harcadığın­ız paradan daha azını harcadığın­ızı fark edeceksini­z! (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? düştüğü bulunmuş. Bu demek oluyor ki kışın sizi gripten koruduğunu bildiğiniz güzel portakalın en tazesi makbul. Araştırmac­ılara göre bu durum bütün sebze ve meyvelerde geçerli.
düştüğü bulunmuş. Bu demek oluyor ki kışın sizi gripten koruduğunu bildiğiniz güzel portakalın en tazesi makbul. Araştırmac­ılara göre bu durum bütün sebze ve meyvelerde geçerli.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye