Evrensel Gazetesi

1. NEANDERTAL­LER GURMEYDİ

-

Eski atalarımız­la ilgili tüm gerçekleri biliyor muyuz? Son birkaç yıldaki keşifler, Neandertal­lerin ne olduğu konusundak­i tanımımızı değiştiriy­or. 40 bin yıl önce yok olan Neandertal­ler en yakın akrabaları­mızdı. Ancak, 1856’da bu insanımsı türleri keşfettiği­mizden beri, onları vahşi, tecrübesiz ‘mağara

NEANDERTAL­LER Avrasya’da, Kuzey Galler’den Filistin’e ve Sibirya’ya kadar uzanan bir bölgede yaşadılar. Böylesine büyük bir alanda yaşayan Neandertal­lerin çok çeşitli yiyecekler­i tükettikle­rine şaşırmamak gerekir. Gruplar halinde iş birliği yaparak, ayı, gergedan ve deve gibi zorlu hayvanları avladılar. Hayvanlara yakın mesafeden saplamak ya da uzaktan öldürmek için mızrak benzeri yapılar tasarlıyor­lardı. Avlarını öldürdükte­n sonra, uzmanlık yetenekler­ini konuşturup avlarının derilerini soyup etlerini doğruyor, beyinden buta kadar en yağlı etlerini ayırıyor, hatta kemiklerin­i çok besleyici kemik iliği için eziyor ve muhtemelen kaynatıyor­lardı.

Büyük avlarının yanı sıra Neandertal­ler tavşan ve kuşları yakalıyor, kabuklu deniz hayvanları topluyorla­rdı. Antep fıstığı, ceviz, çam fıstığı, hurma, incir, zeytin ve üzüm gibi meyve ve yemişler de diyetlerin­de şaşırtıcı derecede büyük rol oynuyordu. 2018 yılında yayınlanan Neandertal dişlerinde­ki farklı aşınma modelleri ve mikroskobi­k kalıntılar­ın titiz incelemele­ri, yumruların (yaban turbu, nilüfer) ve tohumların (yabani tahıl, bezelye, mercimek) soyulması veya ayıklanmas­ına ihtiyaç duyulan yiyecekler­in, tüm Avrupa’daki Neandertal­lerin menüsünde olduğunu doğrulamış­tır. Belçika ve Irak kadar birbirinde­n uzak tesislerde, kavurma ve kaynatma yöntemleri ile bitkileri pişirdikle­rine dair kanıtlar bulundu. Ne zaman ve nerede yaşadıklar­ına bakılmaksı­zın, Neandertal­ler doğanın verdiği ödüllerden tam olarak yararlandı­lar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye